Crêpes Suzette

2 september 2015

crepesuzette-bron-zelfmaakrecepten.nl_-300x2251 De mysterieuze Suzette

Het verhaal over het ontstaan van de Crêpes Suzette kent verschillende varianten. En in al die verhalen is noch de locatie duidelijk, noch het jaartal waarin deze culinaire klassieker zou zijn ontstaan, noch de manier waarop het gerecht tot stand is gekomen.

Prins Edward zou zijn gaan eten in één van zijn favoriete restaurants maar of dit nu het Café de Paris in Monte Carlo was of het Hotel Savoy in Londen: het is in nevelen gehuld. Ook is het niet zeker of het diner zich voordeed in 1890 of in 1895.

henricharpentiernx0-198x300 Henri Charpentier.

chefhenri-preparing-crepe-Suzette-300x187 Charpentier die crêpes Suzette bereidt.

Een vaak voorkomend verhaal over het ontstaan van de crêpes is dat de beroemde Franse kok Escoffier, 'Suzette'-boter toevoegde aan het basisrecept voor flensjes. In een andere verklaring wordt verwezen naar de Franse actrice Suzanne Reichenberg, voor wie de pannenkoeken gemaakt zouden zijn.

In een deel van de ontstaansgeschiedenis is het niet de vermaarde Escoffier die het gerecht zou hebben ontwikkeld. Nee, het zou zelfs per ongeluk zijn ontstaan door een fout van de 15-jarige Henri Charpentier. Hij was assistent-ober en het was zijn taak om Prins Edward en zijn gezelschap te bedienen.

Eén van de gerechten van het diner bestond uit flensjes. Deze werden voorgekookt in de keuken en daarna aan tafel voltooid door ze te verwarmen in een saus, gemaakt van sinaasappelschil, suiker en een combinatie van likeuren. De flensjes werden onverwacht en onbedoeld geflambeerd toen de alcohol in brand vloog door de hete schotel waarop ze werden geserveerd.

Suzanne-Suzette-Reichenberg-actrice-ad-Comedie-Francaise-187x300 De Franse actrice Suzanne Reichenberg.

De edele gasten besloten desondanks het gerecht te proeven en waren zeer gecharmeerd van de smaak. De Prins vroeg Charpentier hoe hij zijn nieuwe creatie wilde noemen. Henri kwam op de proppen met Crêpes Princesse. Edward stelde echter voor om het gerecht te noemen naar Suzette, de dochter van één van zijn gasten. Voilà: een klassieker was geboren! Charpentier werd uiteindelijk een wereldberoemde chef-kok.

Daarmee is het verhaal echter nog niet ten einde. Want die mysterieuze Suzette zou volgens sommigen niet de dochter van een gast zijn, maar één van vele liefjes van de Prins.

crepes_suzette-bron-koken.vtm_.be_-300x168 Recept Crêpes Suzette

Evenals gewone crêpes wordt de Crêpe Suzette gebakken van een zeer dun beslag. De flensjes worden nog in de pan besprenkeld met Grand Marnier om vervolgens geflambeerd te worden. Ook wordt het flensje wel gevuld met bolletjes ijs of met cake.

Het recept volgens Escoffier: 'Bakken volgens recept, geparfumeerd met curaçao en mandarijnsap. Evenals Crêpes Gil-Blas met romige boter bestrijken, op smaak gebracht met curaçao en mandarijnsap.'

Het oorspronkelijke recept uit de Larousse Gastronomique vermeldt dat de crêpes eerst besmeerd worden met een mengsel van 50 gram boter, 50 gram poedersuiker, sap en rasp van één mandarijn en een flinke lepel curaçao. ‘Wanneer de crêpes gevuld zijn, vouwt men ze in kwarten en dient men ze brandend op.’Crêpes Suzette

Altijd op de hoogte blijven?