Chocolade - glühwein softijs

4 december 2020 Bas van Haaren

Foto: Unsplash

Recept voor 5000 gram

Ingrediënten

  • 1790 gram Volle Melk 3,5%
  • 625 gram Room 35%
  • 1000 gram Rode wijn 13% vol.
  • 475 gram Pure chocolade 70%
  • 175 gram Magere melkpoeder
  • 150 gram Inuline    
  • 500 gram Sacharose
  • 200 gram Maltodextrine DE18
  • 25 gram Bindmiddel voor warme bereiding
  • 47 gram Steranijs
  • 5 gram Kaneelpoeder
  • 3 gram Kruidnagel
  • 3 gram Sinaasappelzest
  • 2 gramCitroenzest
    Totaal 5000 gram

Tip
Het is ook mogelijk om in plaats van rode wijn kant-en-klare glühwein te gebruiken. Pas dan de hoeveelheid kruiden aan.

Let op
De intensiteit van de smaak van de kruiden is sterk afhankelijk van de versheid en type van de kruiden, alsmede de temperatuur en duur van de infusie. De gegeven hoeveelheden kunnen verschillen per situatie.

Bereidingswijze

  1. Doe de melk en de room in een pan en voeg de steranijs, kaneelpoeder, kruidnagel en zestes hieraan toe.
  2. Begin dit mengsel al roerende te verwarmen.
  3. Maak een mengsel van de droge stoffen: Magere melkpoeder, inuline, sacharose, maltodextrine en bindmiddel. Voeg dit toe aan het melk en roommengsel op 40°C.
  4. Pasteuriseer het geheel naar 85°C. Goed blijven roeren. Haal de pan van het vuur en dek het af met een deksel of plastic folie en laat de mix minimaal een half uur infuseren.
  5. Giet de mix door een fijne zeef. Druk de kruiden goed uit, daar zit de meeste smaak in. Voeg rond de 65°C de chocolade toe. Goed mixen met de staafmixer zodat er een gladde massa ontstaat.
  6. Koel verder af naar minimaal 25°C en voeg de rode wijn toe. Goed mixen.
  7. Doe het geheel in de softijs machine en vul een ijsbekertje met het ijs.
  8. Werk af met kleine stukjes marshmallow voor een extra feestelijke toets.

Altijd op de hoogte blijven?