Wereldrecordpoging Ambachtelijk IJsdraaien bij IJssalon Martino

30 mei 2023 Marieke Pols Pexels

48 uur lang ambachtelijk ijs draaien en een evenement voor het goede doel. Dat is de uitdaging die ijsbereider Xander de Geus van IJssalon Martino aan gaat. Van donderdag 29 juni tot en met zaterdag 1 juli draait hij non-stop ijs onder toeziend oog van de inspecteurs van het Guinness Book of Records.

“Ik wilde iets authentieks organiseren hier in de stad Rhenen”, vertelt Xander. “Aangezien er de afgelopen jaren door corona en de inflatie niet zo heel veel te beleven was in de stad.” Hij benaderde het Guinness Book of Records voor een recordpoging 48 uur non-stop ambachtelijk ijs draaien. Toen hij daarvoor een akkoord kreeg besloot hij om er een heel evenement omheen op te zetten.

Actie voor het goede doel

“We dachten, we moeten het niet alleen voor onszelf doen”, vervolgt hij. ”We moeten ook de lokale ondernemers er bij betrekken, waaronder ook het goede doel.” "Dat is Stichting Fonkel, een lokale stichting bij het Ouwehands Dierenpark, die zich inzet voor kinderen van 3 t/m 12 jaar die beperkt worden in het kind zijn. “IJs is een allemans product. Voor jong en oud en zeker voor kinderen. Stichting Fonkel staat voor kinderproblematiek, voor kinderen die geen fijne jeugd hebben. Dat hebben wij allemaal wel gehad”, verklaart Xander de keuze voor de lokale stichting.

Ambachtelijk ijsdraaien

Voor de wereldrecordpoging moet Xander 48 uur lang – van donderdag 29 juni 15:00 tot en met zaterdag 1 juli 15:00 ambachtelijk ijs maken. “Van de voorbereiding tot aan het opmaken van de bakken. Het is dus niet zo dat de ijsmachines 48 uur lang draaien. Er komt wel iets meer kijken bij ambachtelijk ijsdraaien.” Dat doet Xander natuurlijk niet alleen. “Ik heb de hele personeelsbrigade opgetrommeld”, zegt hij, “En familie, vrienden en kennissen komen meehelpen.”

Guinness Book of Records

Als de poging slaagt, krijgt de ijsmaker om zaterdag 1 juli om 15:00 ’s middags de oorkonde van het Guinness Book of Records uitgereikt. Het ijs dat tijdens de poging gemaakt wordt gaat deels naar de sponsoren van het evenement. De rest gaat naar de drie vestigingen van IJssalon Martino waar klanten het in literbakken kunnen kopen. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Fonkel.

Veiling

Tot slot is er vrijdagavond ook een veiling voor stichting Fonkel. De stichting heeft een veilingmeester geregeld en er komt een zanger. Tijdens de veiling kunnen aanwezigen bieden op allerlei “leuke kavels”. Dat varieert van lokale dinerbonnen tot kaarten voor festivals en voetbalwedstrijden. “En de gehele opbrengst gaat uiteraard naar Stichting Fonkel”, besluit Xander.

Martino IJs record

Altijd op de hoogte blijven?