Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

4 juni 2020

De eerste HACCP-inspectie op de nieuwe locatie van het IJscentrum, de Food Innovation Academy in Vlaardingen, zit erop. Op woensdag 27 mei deelden de cursisten aan de cursus IJsbereider het lokaal met een inspecteur van Houwers Groep. De ruimte werd onder de loep genomen, maar ook docent en cursisten moesten paraat staan voor vragen. Met een score van 91 uit 100 punten is vakdocent Hidde de Brabander erg tevreden.

“Na een inwerkperiode - het IJscentrum opende op 1 oktober 2019 - en natuurlijk een paar stille maanden door de coronamaatregelen, was het tijd voor een nulmeting”, licht docent Hidde de Brabander het verzoek om een onafhankelijke inspectie toe. “Voor ons is deze eerste inspectie het moment om bevestiging te krijgen van de zaken waarvan wij denken dat we dit goed verzorgd hebben.” Met een resultaat van 91 punten op het rapport belandt het IJscentrum in de hoogste categorie: groen. Dit houdt voor het inspectiebureau in dat ‘de basisvoorwaarden en processtappen uit de hygiënecode goed bekend zijn, dat er kennis is van voedselveiligheid en dat men voldoende alert is op tekortkomingen’.

Alles onder controle

Met name over de faciliteiten was inspecteur Pieter Heuvelmans erg te spreken. “Het is een nieuw pand, alles is tot in de puntjes afgewerkt. Alles is schoon en we hebben alles in huis om op een zeer verantwoordelijke manier ijs te produceren”, vertelt De Brabander. Net als er tijdens een inspectie bij een regulier bedrijf medewerkers worden ondervraagd, werden er nu vragen gesteld aan de cursisten. “Ze gaven goed aan op de hoogte te zijn van het werkproces en hadden alles onder controle”, stelt de vakdocent trots. Daar zat hij eerlijk gezegd ook niet over in. “Voedselveiligheid en hygiëne omvatten een groot deel van de cursus. We behandelen dit al vanaf de eerste lesdag. Deze onderwerpen komen binnen het hele ijsbereidingsproces aan bod.”

Om het HACCP-certificaat te behouden, is het belangrijk om eventuele verbeterpunten op te pakken. “Al gedaan”, reageert De Brabander. Het ging om slechts twee kleine aanpassingen in de hygiëne-app die we tijdens de cursus gebruiken. Bij de volgende - onaangekonidigde-  inspectie gaan we voor de 100 punten.”

Het IJscentrum is inmiddels weer gestart met het geven van cursussen. Zo lang de coronamaatregelen gelden worden de lessen met kleinere groepen gegeven. Om zo de onderlinge anderhalve meter afstand te kunnen garanderen.

Altijd op de hoogte blijven?