Trends 2025 voor brood, patisserie en chocolade

30 oktober 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Puratos
TRENDS | Met welke trends moet de bakker, patissier en chocolatier rekening houden in 2025? Volgens grondstoffenleverancier Puratos wil de consument volgend jaar desem, culinaire fusie en voedingsbalans.

Puratos, leverancier van ingrediënten voor brood, patisserie en chocolade, maakt de drie belangrijkste trends voor 2025 bekend. De grondstoffenleverancier verwacht dat deze trends wereldwijd invloed hebben op voedselproducenten, bakkers, banketbakkers en chocolatiers.

Trends 2025

Taste Tomorrow is een platform voor consumentenonderzoek in de brood-, banket- en chocolade-industrie. Hiermee volgt Puratos continu het gedrag en de keuzes van consumenten, zowel lokaal als wereldwijd. Op basis van dit platform komt de grondstoffenleverancier met de drie belangrijkste trends voor 2025: desem, culinaire fusie en voedingsbalans.

1. Desem

Trends 2025 Desem (© Puratos)

Desem blijft de grootste en snelst groeiende trend in de broodindustrie. Puratos verwacht een stijging van 40 proent in consumenteninteresse wereldwijd. In landen waar desem al populair is, gebruiken bakkers het nu ook voor croissants, bagels en donuts. In andere delen van de wereld groeit de interesse in desembrood, wat bijdraagt aan de snelle groei. Deze trend wordt gedreven door de unieke smaak en de gezondheidsvoordelen van desem, zoals een betere darmgezondheid.

In juni ging Bakkers in bedrijf op deseminspiratietour bij Puratos. Lees hier het verslag.

Naar het artikel

2. Culinaire fusie

Trends 2025 Culinaire fusie (© Puratos)

Culinaire fusie, de mix van smaken en technieken uit verschillende keukens, wordt een belangrijke trend in gebak en patisserie. Puratos spreekt van een stijging van 10 procent. Voorbeelden zijn crookies en de Dubai bar. Patissiers gebruiken AI voor nieuwe smaakcombinaties en ontwerpen, en sociale media spelen een grote rol in de populariteit van deze creaties. Deze trend omvat ook het combineren van verschillende texturen, zoals de knapperigheid van het ene dessert met de taaiheid van het andere, wat zorgt voor unieke en spannende eetervaringen.

3. Voedingsbalans

Trends 2025 voedingsbalans (© Puratos)

Voedingsbalans wordt een grote trend in de chocolade-industrie, met een verwachte stijging van 30 procent. Consumenten zoeken naar chocolade met gezondheidsbevorderende ingrediënten zoals kurkuma, noten en zaden. Deze producten worden gewaardeerd om hun functionele voordelen, zoals het bevorderen van de slaap en het versterken van de immuniteit, en passen in een gezonder dieet. Ook chocolade met minder suiker en meer voedingsrijke ingrediënten wordt steeds populairder, wat bijdraagt aan een gezondere levensstijl.

Taste Tomorrow

“Met meer dan tien jaar aan data is Taste Tomorrow  een vertrouwde bron van informatie voor de industrie”, zegt Laurence Herbert, Marketingdirecteur van Puratos. “Het is belangrijk om deze inzichten actueel te houden om concurrerend en innovatief te blijven. Bij Puratos helpen we onze partners om deze kennis te gebruiken voor voortdurende vernieuwing en om aan de veranderende wensen van consumenten te voldoen.”

Puratos

Puratos is een internationaal bedrijf dat ingrediënten en diensten levert voor de brood-, banket- en chocolade-industrie. Het bedient bakkers en foodservicebedrijven in meer dan 100 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in België, waar het bedrijf in 1919 werd opgericht. 

 

Altijd op de hoogte blijven?