Een hazelnoot progrès-taart op de Robin Hoedjes manier

9 maart 2025 Kelly Burnet

 

NIEUWS | Op de vakbeurs Bakkersvak & IJS-vak gaf Robin Hoedjes zondag 9 maart een leerzame demonstratie van hoe je een hazelnoot progrès-taart maakt. Bezoekers kregen een stap-voor-stap uitleg met praktische tips. 

Hoedjes maakt al tien jaar deel uit van het Huize van Wely. Ook is hij lid van het Dutch Pastry Team, doordat hij in 2015 de Dutch Pastry Award won. Het progrès-taartje, voor ongeveer zes personen, is een klassiek product voor hem. De hazelnoot taart heeft een lange houdbaarheid. "Als ze op maandag in de winkel worden gelegd, kunnen ze daar zeker vijf dagen staan", aldus Robin Hoedjes.  

Hoe wordt het hazelnoot taartje gemaakt?

Elk taartje heeft drie schuimplakken met daartussen een botercrème vulling van mocca, caramel en een hazelnootpralinécrème. Deze crème, raadt Hoedjes aan, kun je het beste blijven draaien in de machine. Op de eerste plak verspreidt Hoedjes vervolgens de creme met een spuitzak en laat het middenstuk over die hij vervolgens vult met een koffie-karamelextract. Dan kan er nog een plak op met daarna nog een laag creme. Als de derde plak erop gaat, drukt hij het nog even goed aan. Het taartje mag even in de vriezer, zodat de crème wat kan opstijven. De volgende stap is het maskeren van de taart met de rest van de botercrème. Hoedjes werkt de taart af met krokante hazelnootjes met een suikerlaag, die goed op de crème blijven plakken. 

De decoratie

Als laatste decoreert hij de taart. Met de spuitzak maakt hij een soort bloem met de crème door van buiten naar binnen te werken. De finishing touch zijn gehalveerde hazelnootjes op geharde chocoladestukken, voorbereid op een bakplaat met plasticfolie.

Altijd op de hoogte blijven?