Pronto Gelato viert jubileum

10 juni 2015

IJssalon Pronto Gelato in Hoofddorp bestaat 25 jaar en viert dat komend weekend. Eigenaar Hans Schoonebeek begon op 27-jarige leeftijd volgens eigen recept, maar het resultaat viel tegen. “Een Italiaan, met wie ik via via in contact kwam, bood mij aan te helpen en zijn recept is tot op de dag van vandaag nog steeds de basis van Pronto ijs.”

“Mijn hart ligt echt bij het ijs maken”, zegt Schoonebeek tegen Dichtbij.nl. “Ik vind het leuk om te doen. Met passie wordt vers, ambachtelijk ijs bereid met altijd vers fruit, chocolade of noten, als zakken komt het binnen, als ijs gaat het de deur uit. Het kost veel tijd, maar loont ook.”

Geen smurfenijs

Is er in die 25 jaar veel veranderd? “Moderne ijsmachines, betere pasteurisatie. De honderden flessen melk die ik toen zelf bij de Dirk haalde, zijn nu ingeruild voor melkpoeder.” Al voelt hij zich nog altijd traditioneel ijsverkoper. “Je zult bij ons bijvoorbeeld geen smurfen- of worteltjesijs tegenkomen.”

Oreo-ijs

Klanten kunnen wel aangeven welke smaak ze missen. De winnaar krijgt een liter ijs mee naar huis en de smaak is dan een maand verkrijgbaar. Dit doen we zeven keer per jaar. Op dit moment verkopen we tijdelijk Oreo-ijs. Is de smaak héél populair, dan komt 'ie soms terug.”

Eigen koffiemerk

In de ijssalon zijn 32 smaken verkrijgbaar, naast traditionele smaken als aardbei, tiramisu of banaan, ook specials. Schoonebeek: “Zelf vind ik het Biscotto-ijs een mooie smaak hebben of appel/kaneel.” Ook schenkt hij eigen koffiemerk Pronto café. De ondernemer heeft bovendien een ijssalon op Schiphol en is tevens eigenaar van lunchroom Koffie & Zo.

Prijzen van toen

Komend weekend heeft Pronto diverse acties. Zo gaat de ijssalon op zondag 14 juni, de dag dat de ijssalon precies 25 jaar bestaat, bijvoorbeeld terug naar prijzen van toen en staat er een ijskarretje bij Koffie & Zo.

Altijd op de hoogte blijven?