Op zoek naar alternatieve lepeltjes

16 juni 2022 Clara Bloemhof

Op Sigep gingen we op zoek naar alternatieve lepeltjes. Het blijkt een lastige queeste, want in Italië is nog volop plastic verkrijgbaar. Het is dan wel gelabeld met ‘compostable’ en ze zitten veelal verpakt in een papieren wrapper, maar óók biologisch afbreekbaar plastic valt in Europa onder het verbod op wegwerpplastics. Komt een bioplastic lepeltje in het milieu terecht, dan veroorzaakt dit dezelfde schade als conventioneel plastic. Om echt de term ‘compostable’ na te leven, zijn composteerinstallaties nodig.

Bij een vervanger voor het plastic lepeltje denk je al gauw aan de materialen hout en bamboe. Lepeltjes van bamboe konden we op de vakbeurs niet vinden. En hout, is dat wel lekker eten? Er zijn verschillende aanbieders van houten verpakkingsmaterialen, maar één springt in het oog. Het Braziliaanse Personalito maakt lepeltjes, popsicle sticks en magnumstokjes van het hout van de witte populier. Afkomstig van een herbebossingsproject in Brazilië. De lepeltjes worden gebundeld in doosjes die weer worden geseald met ecologische lijm.

Houten lepeltjes

Een goed verhaal, dus. Maar hoe ‘smaakt’ het? We laten ons vertellen dat de houtsmaak aanzienlijk minder is dan het gemiddelde houten stokje. We nemen de proef op de som en lopen zo’n 5 minuten rond met een lepeltje in de mond. Het is inderdaad een vrij glad afgewerkt materiaal, maar het blijft hout. Smaak staat natuurlijk op nummer 1, maar het oog en het hart willen ook wat. De lepeltjes en houten sticks zijn te bedrukken met je eigen bedrijfsnaam. Een goede manier om te laten zien dat je duurzaam bezig bent. Bestellen kan bij de producent zelf, bij afname van minimaal 10.000 stuks.

Poloplast

Poloplast is een van meerdere partijen die met een lepeltje van geperst papier komt. ‘The New Technology’, staat groot geadverteerd. Het papieren lepeltje belooft waterafstotend en sterk te zijn. Waar je bij een papieren rietje nog denkt: ‘Dit moet ik snel opdrinken, voordat rietje en drankje in elkaar opgaan’, houdt dit lepeltje van geperst papier verbazingwekkend lang z’n kracht. De 5-minuten-in-de-mond-test doorstaat het lepeltje zonder pappige vormen aan te nemen. Lepeltjes van geperst papier zijn verkrijgbaar bij de meeste groothandels in Nederland, waaronder Laan Heiloo, Bakeplus en Delital.

Het is aan jou als ondernemer om af te wegen wat voor materiaal het beste bij jouw bedrijf past. Laat je daarbij adviseren door jouw leverancier. 

Altijd op de hoogte blijven?