NVWA maakt inspectieresultaten openbaar - óók van ijssalons

6 augustus 2020 Houwers Groep Vakblad IJs

Vanaf 1 september start de NVWA de openbaarmaking van de inspectieresultaten op basis van de Gezondheidswet. De resultaten van alle Nederlandse horecalocaties worden daarmee zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt online, op een speciale website van de NVWA.

Onder de horecabedrijven vallen ook fastfoodrestaurants, cafetaria’s en ijssalons die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan onder SBI-code 101.

Wat gaat er veranderen per 1 september 2020?

De bedrijven die na 1 september 2020 worden geïnspecteerd, krijgen een oordeel. Dit is gebaseerd op minimaal 1 geïnspecteerd onderwerp. De drie onderwerpen zijn ‘Juiste omgang met voedsel’, ‘Hygiëne’ en ‘Ongediertewering’. Horecalocaties die nog niet geïnspecteerd zijn, krijgen geen oordeel. Met uitzondering van zogeheten ‘groene POC-locaties’. Dit zijn bedrijven die van door de NVWA geaccepteerde private controlebureaus, zoals Houwers Groep, een positieve beoordeling hebben ontvangen.

De horecalocaties waar de NVWA na 2 jaar nog niet is geweest, worden pas per 1 september 2022 gepubliceerd met het oordeel ‘geen recente gegevens’.

Na de uitgevoerde inspectie ontvangt de horecalocatie een brief met daarin de aankondiging om het oordeel van de inspectieresultaten openbaar te maken. Twee weken na ontvangst van deze brief wordt het oordeel gepubliceerd.

Vanaf het moment dat de inspectieresultaten openbaar worden gemaakt, blijven de inspectieresultaten 2 jaar geldig, behalve als er verbeterpunten zijn vastgesteld. In dat geval blijft het oordeel altijd 3 maanden staan, ook als er inmiddels een herinspectie heeft plaatsgevonden. Alle gegevens zijn zichtbaar op de website. Voor de horeca gaat het om specifiek deze pagina.

Let op de juiste inschrijving

Openbaarmaking van inspectieresultaten is gebaseerd op de inschrijving van een horecalocatie bij de KvK. Het is daarom belangrijk dat elke horecalocatie zich juist heeft ingeschreven, dat wil zeggen op het adres waar de horecalocatie ook daadwerkelijk gevestigd is en met de juiste SBI-code(s). Dit om te voorkomen dat er onjuiste gegevens openbaar worden gemaakt.

De inspectieresultaten van de NVWA zelf worden niet openbaar gemaakt. Als de horecalocatie wordt afgemeld als ‘groene’ POC-locatie, geldt dat de inspectieresultaten van de NVWA vanaf 3 maanden voor de datum van afmelding openbaar gemaakt worden.

Meer weten over de openbaarmaking van inspectieresultaten en de POC-systematiek (het inschakelen van een onafhankelijk bureau)? Neem dan contact op met Houwers Groep, verkoop@houwersgroep.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven?