De Coupe du Monde de la Patisserie staat bekend als de Olympische Spelen van de patisserie. In 2027 doet er weer een Nederlands team mee aan deze prestigieuze wedstrijd. Patissiers Tom van de Veen, Bart de Gans en Peter Remmelzwaal gaan namens Nederland de strijd aan.
Coupe du Monde de la Patisserie
De Coupe du Monde de la Patisserie vindt elke twee jaar plaats op de Sirha-voedingsmiddelenbeurs in Lyon. Patissiers van over de hele wereld doen mee aan deze vakwedstrijd. Twee dagen lang strijden zij in diverse disciplines, zoals het maken van chocolade-showstukken, ijssculpturen, suikerwerk en verrassende desserts.
Het Nederlandse team haalde in 2005 voor het laatst een medaille binnen, zilver. Ook won het team dat jaar de prijs voor ‘Best in Icecarving’. In 2009 deed er voor de laatste keer een Nederlands team. Jeroen Goossens, Arthur Tuytel en Ivo Wolters behaalden toen de vijfde plaats.
Nederlandse deelname in 2027
“Nu, bijna anderhalf decennium later, is het hoog tijd om onze wedstrijdmentaliteit nieuw leven in te blazen”, zegt Tom van de Veen, initiatiefnemer van het nieuwe team. Het team dat Nederland bij de Coupe du Monde de la Patisserie 2027 gaat vertegenwoordigen bestaat uit Tom van de Veen, Bart de Gans, Peter Remmelzwaal en coach Jeroen Goossens. Samen met een aantal ondersteunende leden vormen zij Commissie Coupe du Monde die valt onder het Dutch Pastry Team (DPT).
Deelname biedt Nederland de kans om de culinaire expertise op de kaart te zetten. Ook bevordert het innovatie en vakmanschap bij de patisserie in eigen land. “Deelname aan het kampioenschap draait niet alleen om de individuele bijdrage of het behalen van een eenmalige podiumplaats”, zegtTamara Hoogerwaard, voorzitter van de commissie. “We vinden continuïteit belangrijk, het mag nooit meer 15 jaar lang stil blijven. Alle informatie wordt gedocumenteerd en kennis gedeeld. Zo organiseren we speciale trainingskijkmomenten voor aspirant-deelnemers en creëren we een kweekvijver voor de toekomst.”
Niks meer missen van Bakkers in bedrijf? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws en achtergrondartikelen in je mailbox.
Nederlands Team Coupe de Monde
Tom van de Veen
Tom van de Veen is voormalig Chef Patissier van Restaurant De Librije*** en won in 2011 de Dutch Pastry Award gevolgd door de Trophee Pascal Caffet in 2014 en 2017. Intussen is hij ere-lid van het DPT en eigenaar Chocolaterie Bontom. Voor Coupe du Monde richt Tom zich op het onderdeel chocolade: “Meedoen aan wedstrijden zoals deze stimuleert je creativiteit en daagt je uit je grenzen te verleggen. Samen met mijn teamleden hoop ik onze passie en kennis te delen en samen op reis te gaan naar uitmuntendheid.”
Peter Remmelzwaal
Peter Remmelzwaal is werkzaam bij chocolade bedrijf Veliche (onderdeel van Cargill Gourmet) als technisch adviseur en chef. Sinds hij in 2012 de Dutch Pastry award won, is hij betrokken teamlid. Daarnaast is hij werkzaam als parttime docent en werkt hij sinds 2014 als pastry sous-chef voor het koninklijk huis. Voor Coupe du Monde richt Peter zich op het onderdeel suikerkunst: “Op het strijdtoneel van de Coupe du Monde staan is een persoonlijke droom. We laten zien wat we kunnen op wereldniveau. Voor ons telt alleen het beste resultaat.”
Bart de Gans
‘Deelname aan het kampioenschap gaat niet alleen om het behalen van een podiumplaats’, benadrukt Bart de Gans. Al meer dan 10 jaar is ook hij bevlogen lid van DPT. Bart is eigenaar van Perfri, waar zijn team de Beste bonbon van 2023 ontwikkelde. Ook is hij internationaal productontwikkelaar voor Dobla en werkt Bart parttime als docent. ‘Voor ons is dit project geslaagd als we de drempels voor deelname hebben verlaagd en we toekomstige Nederlandse kandidaten helpen beter te begrijpen wat de competitie inhoudt’, legt hij zijn motivatie uit.
Jeroen Goossens
Jeroen Goossens is als coach betrokken bij het team. Als een van de meest gerespecteerde en ervaren coaches in Nederland, heeft hij menig deelname van de Nederlandse delegatie meegemaakt en een essentiële rol gespeeld in hun successen. Met zijn uitgebreide kennis, passie voor het vak en jarenlange wedstrijdervaring kan het team rekenen op een bedreven vakman die hen naar nieuwe hoogten zal leiden.
Join the journey
Met dit enthousiaste team vakmensen zet Nederland zogezegd opnieuw stappen op het internationale podium van de zoete kunst. Spannend? Jazeker. En de ambities liggen hoog. Maar met torenhoge enthousiasme gaan zij voor de winst! De eerste stap is natuurlijk het vinden van enthousiaste partners voor dit traject. Wilt u bijdragen aan dit avontuur? Het team gaat graag in gesprek.
Leden van het Dutch Pastry Team als Bart de Gans en Peter Remmelzwaai delen regelmatig hun recepten met Bakkers in bedrijf. Je vindt deze en andere recepten in ons dossier Recepten.