Foto: Vereniging Ambachtelijk IJscentrum 

Mark van Gaal van ijssalon IJs & Spijs in Haps won gisteren de Gouden IJsspatel. “Het beste stracciatella ijs van Nederland komt uit Haps!!”, reageert hij op Facebook. “Man, wat zijn we trots!”

De tweede plaats ging naar Koen Bouwmans van ijssalon De Gebroeders in Bakel. En Jurgen de Vries van De Zoete Inval in Bodegraven maakte de top drie compleet. Een plaats in de top 3 betekent een nominatie voor de titel IJssalon van het Jaar. De winnaar van deze titel maakt het Ambachtelijk IJscentrum begin juni bekend.

Gouden IJsspatel

Zestig ijssalons deden mee aan de strijd om de Gouden IJsspatel. Na de voorronde op 31 januari bleven er nog vierentwintig finalisten over. Zij kwamen allemaal op 5 maart naar IJs-Vak en draaiden live op het wedstrijdpodium hun stracciatella-ijs.

Dertien juryleden beoordeelden daarna alle ijsjes en dat was dit jaar een lastige taak volgens juryvoorzitter Bart-Jeroen Overveld. “Alle vierentwintig ijsjes liepen zo uiteen qua smaak en structuur, dat het meer een keuze werd op basis van ‘wat vind ik lekker!’”, vertelt hij. “Het begon al bij de basis van het roomijs, deze was sowieso verschillend bij iedereen. Dan nog niet gesproken over het belangrijkste ingrediënt, de chocolade. Zo werd er gebruik gemaakt van stukjes of schilfers, melk of puur, suiker of geen suiker.”

Stracciatella

Stracciatella blijkt een lastige ijssmaak en iedereen maakt deze op zijn/haar eigen manier. Volgens winnaar Van Gaal speelt ‘de liefde die wij in het bereiden van ons ijs steken!’ een belangrijke rol in zijn stracciatella-variant. “Dat natuurlijk ten eerste” zegt hij glimlachend, “maar we hebben daarbij heel goed opgelet dat de chocolade in verhouding is met het ijs. Daarbij moest de chocolade wel heel zijn. Bij het scheppen van het ijs moet ieder bolletje een gelijkheid aan chocolade hebben, daar draait het immers om!”

Mark van Gaal is geen onbekende bij de IJs-Vakwedstrijden.  In 2020 werd hij tweede bij de Gouden IJscreatie en was genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2020/2021.  En in 2017 won IJs & Spijs de titel IJssalon van het Jaar.

Zes genomineerde ijssalons

Vanwege hun plaats in de top 3 zijn IJs & Spijs, De Gebroeders en De Zoete Inval genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar. Samen met de top 3 van de Gouden IJscreatie maken zij kans op deze titel die begin juni wordt uitgereikt. De komende maanden krijgen zij onder andere bezoek van een mystery guest en een hygiënecheck.

IJs-vakwedstrijden

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum organiseert de IJs-VakWedstrijden, die bestaan uit de Gouden IJsspatel, de Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar.  "Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument", aldus de belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland.

 

Altijd op de hoogte blijven?