Leegstand neemt weer toe

6 februari 2024 Antal Giesbers Pixabay
2023 Kende een golf aan faillissementen van grote retailketens als BigBazar, Perry Sport en BCC. Desondanks bleef de leegstand in 2023 lang stabiel op 6 procent van het aantal winkelpanden. Maar in het laatste kwartaal van 2023 is de leegstand gestegen tot 6,2 procent. Dit meldt onderzoeksbureau Locatus, dat dag in dag uit informatie verzamelt over winkels, winkelgebieden, woningbouwplannen en kantoren. 

De voornaamste reden van deze leegstandsstijging is een sterke afname van het aantal actieve retailers. Dit aantal daalde met bijna 3.000 ondernemers (van 199.325 actieve retailers naar 196.374). Veruit de grootste daling zien we in de detailhandel, waar het aantal ondernemers met ruim 2.000 afnam. Maar ook het aantal horecaondernemers daalde het afgelopen jaar. Na jaren van stijging was er in 2022 een eerste kleine daling van het aantal horeca-ondernemingen zichtbaar, in 2023 zette deze daling verder door.

Faillisementen

Slechts 252 (10 procent) van de bijna 3.000 bedrijfsbeëindigingen zijn veroorzaakt door een faillissement van een grote retailer. Faillissementen zorgen maar zeer beperkt voor de afname van actieve retailers. In 2023 gingen 10 grote retailketens failliet : Aktiesport, BCC, BigBazar, Chasin, Fixers, Leonidas (niet de keten zelf, maar een grote franchiser van Leonidas), Perry, Score, Scotch & Soda en Sprinter. Het totale aantal faillissementen ligt veel hoger: in 2023 gingen zo’n 900 ondernemers failliet. 

Geen opvolging

Daarnaast stopten retailers met slechtlopende zaken voordat het tot een faillissement kwam, of omdat er geen bedrijfsopvolger is. De hoge leeftijd van een groot deel van de ondernemers zal ook de komende jaren blijven zorgen voor het stopzetten van winkels.

Meer weten over de leegstand? Lees dan deze blog van Gertjan Slob van Locatus.

Bron: Locatus

Altijd op de hoogte blijven?