Jeroen Goossens demonstreert de magie van Haute patisserie

10 maart 2025 Kelly Burnet
NIEUWS | Befaamd Chef patissier Jeroen Goossens hield maandag 10 maart een demonstratie op Bakkersvak & IJS-vak in Gorinchem. Hij liet aan de hand van verschillende technieken zien hoe je een empileur dessert maakt van appel, caramel, citrus en VOC-specerijen. 

Om 13.30 gaf Jeroen Goossens een demonstratie van hoe je een heerlijk Frans dessert maakt. Hij toonde met veel enthousiasme hoe je een heerlijke empileur maakt van appel, karamel, citrus met kaneel. Dit deed hij aan de hand van verschillende technieken, zoals het maken van oblie bladeren als frivolité, het opspuiten van parfait en het braiseren van appel. Zijn dessert paste goed bij het thema 'vintage' van de Dutch Pastry Awards die diezelfde dag zijn uitgereikt. De gebakjes vlogen als het ware over de toonbank, want iedereen wilde er eentje proberen. 

jeroen goossens gerechtje

Dessert onderdelen

De empileur is een gebakje met een opbouw van verschillende laagjes en texturen. Goossens maakt de empileur als volgt (van onder naar boven): 

  • Een bladerdeeg bodem, gebakken tussen twee matjes
  • gebraiseerde appel
  • Koekjeslaag
  • Een plak karamel
  • Een parfait van citrusbloesem en vanille
  • Decoratie van oblie bladeren, handgemaakt van chocolade
  • Een vleugje Calvados als afwerking

Het eindresultaat is een dessert met subtiele smaken die elkaar aanvullen.

De verschillende onderdelen van de empileur werden in rap tempo opgestapeld en afgewerkt, zodat bezoekers konden proeven. Collega’s en leden van het Dutch Pastry Team Carlo Midiri en nummer twee van de Dutch Pastry Awards (2024) Yana Rostriana Permatasari assisteerden bij het afwerken en opdienen van de gerechtjes. 

Erelid en coach

Jeroen Goossens is erelid van het Dutch Pastry Team en zit al meer dan veertig jaar in het vak. Ook coacht hij het Nederlandse Coupe du Monde de la Patisserie team die in 2027 deelnemen in Lyon. Graag geeft hij zijn kennis en kunde door aan nieuwe patisserie talenten. Hij heeft een eigen atelier in Almere waar hij workshops en opleidingen geeft. 

Altijd op de hoogte blijven?