IJs in de media - april 2023

5 mei 2023 Redactie Vakblad IJs Oscar van der Wijk

IJsbereiders verhogen hun prijzen, nieuwe ijssalons openen de deuren, de eerste volledig plantaardige ijssalon in de Benelux en bekende Haagse ijscoman getroffen door hersenbloeding. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Vanwege de hoge kosten verhogen veel ijsbereiders noodgedwongen hun prijzen. Tubantia meldt een historisch hoog prijsgemiddelde van 1,60 euro. “Ik ben bang dat we nooit meer teruggaan naar een bol ijs voor 1 euro”, zegt Monique Heinink van IJssalon Heinink.

Bij IJssalon IJs en Zo in Lathum is het emaillen ANWB-bordje met daarop ‘Bonds Restaurant’ van de gevel gestolen. “Ze stelen hier wel vaker iets. Maar dit vinden we wel superbrutaal”, zegt eigenaresse Jessica Ratering in het AD. “Daarom hebben we een berichtje op Facebook gezet.”

 

In PZC aandacht voor de nieuwe IJssalon Gebo Gelato in Zierikzee en spreekt twee medewerkers. “Het is lekker ijs. Op een goede plek. Er lopen veel mensen langs, die naar de haven gaan of juist naar het Havenplein.”

Kris Backers (48) en Inge Vercammen (46) openen 1 mei cremerie ’t Kringelhofbos in het Belgische Werken. Ze gebruiken voor hun ijs uitsluitend lokale ingrediënten en fruit uit eigen tuin. Natuurlijk ijs aldus HLN.

De ‘sociale ijssalon’ IJskoud de Beste opent een derde filiaal in Amsterdam, meldt De Westkrant. “We houden de prijs laag. We willen dat iedereen van ons ijs kan genieten, ook mensen bij wie het financieel minder gaat.”

Veganist en ijsbereider Hilde Gos opende april 2020 IceLab NiceCream Creations in Antwerpen, eerste volledig plantaardige ijssalon in de Benelux. “Artisanaal, plantaardig ijs bereiden is nieuw. Je kan je niet baseren op 200 jaar ervaring zoals dit het geval is voor koemelkijs. De scheikunde van plantaardige ijsbereiding is helemaal anders dan de scheikunde van dierlijke ijsbereiding”, vertelt ze in Chocolaterie.

Na een onzekere periode van twee jaar vanwege gesteggel om de vergunning met de gemeente Hoorn mag IJssalon Van den Berg mag eindelijk open. “IJs maken is natuurkunde”, aldus eigenaar Alex Kok in Noordhollands Dagblad.

De bekende Haagse ijscoman Moes Pekdemir is getroffen door een ernstig herseninfarct, meldt het AD. De ondernemer verkoopt samen met zijn zoon ijs bij het Binnenhof in historische ijscokarren. Ook op Omroep West aandacht voor het nieuws, dat er behoorlijk inhakt bij de klanten. “Het zorgt voor een stortvloed aan reacties op sociale media, van klanten en andere bekenden van de 'iconische ijscoman'.”

De 23-jarige Famke Janssen opende begin april haar ijssalon By Famke op het Gelders Eiland. “Ik wil ook in de winter open blijven”, vertelt ze aan De Gelderlander. “Wat ik dan ga doen, weet ik nog niet precies. Ik denk aan high-tea's of iets dergelijks.”

De Stentor gaat langs bij Hoeve Bosman. Erna Bosman luidde vorige zomer de noodklok omdat er om de haverklap kuipjes ambachtelijk ijs verdwenen zonder betaling in het daarvoor bestemde bakje”, meldt De Stentor. “Hoe gaat het nu met dit familiebedrijf in De Krim, bij het aanbreken van de lente?”

In het AD een in memoriam voor ijsmaker Piet Janssen van Janssen’s IJssalon, die vorig jaar overleed. “Iedereen uit de regio kwam bij de razend populaire ijssalon van Piet (1932-2022) een ijsje halen”, kopt het dagblad.

De Nuk spreekt Romana de Lorenzo van ijskraam Venezia. Al 76 jaar is het familiebedrijf te vinden op de Oudegracht. En dat dreigt nu te veranderen, want de gemeente wil dat de ijskraam verhuist naar het Vredenburg.

Altijd op de hoogte blijven?