IJs en Spijs is ‘IJssalon van het Jaar 2024’

14 juni 2024 Bianca Roemaat VAIJ

De beste ijssalon van Nederland is dit jaar te vinden in Haps. Daar is IJs en Spijs van Mark en Jade van Gaal op 14 juni uitgeroepen tot winnaar van de titel ‘IJssalon van het Jaar 2024’.

De bekendmaking van de uitslag vond rond 16.15 uur plaats voor de ijszaak van het echtpaar van Gaal. Samen met hun team, familie, klanten, pers en andere genodigden hoorden ze dat ze de titel hadden bemachtigd.

Practically Pearfect

SVH Meesterijsbereider Mark van Gaal wist zich te plaatsen voor de eindstrijd door tijdens de Dag van het Ambacht in Gorinchem als derde te eindigen bij De Gouden IJscreatie met Practically Pearfect. Daarnaast behaalde hij bij de competitie om De Gouden IJsspatel met zijn dem-perenijs de tweede plek.

Tweede keer

Vorig jaar was IJs en Spijs ook genomineerd voor de titel nadat Mark van Gaal de Gouden IJsspatel 2023 won met zijn stracciatella-ijs. Nu hebben de eigenaren van de ijszaak uit Haps voor de tweede keer de titel ‘IJssalon van het Jaar’ in de wacht gesleept. Eerder wonnen zij de titel in 2017.

Terechte winnaar

Ondanks dat het volgens de jury een ‘close call’ was, wist IJs en Spijs zich naast de hoge kwaliteit van het ijs te onderscheiden door de passie en gastvrijheid die het hele team uitstraalt. Ook de Gouden IJscreatie, waarmee Van Gaal een derde plek wist te behalen tijdens de IJsVak-Wedstrijden, had een prominente plek op de menukaart. “Een ijssalon waar je zeker snel nog een keer naar terug wil, een terechte winnaar dus”, aldus de jury. 

Vakblad IJs sprak met Mark van Gaal in aanloop naar de bekendmaking van IJssalon van Jaar 2024. Lees dit artikel nu online terug.

Naar het artikel

Andere genomineerden

Naast IJS en Spijs waren vijf andere ijssalons genomineerd voor de titel. Dat waren IJshofje uit Meijel, Ciolato di’ Cello uit Voorhout, De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel, IJssalon Pisa uit Zevenaar en Luciano uit Wassenaar. Ook bij deze ijssalons werd een feestelijke ceremonie gehouden om te vieren dat ze bij de beste zes ijssalons van Nederland horen.

Hygiënecheck en mystery guest

Alle finalisten kregen de afgelopen drie maanden een bezoek van mystery guest en ondergingen een hygiënecheck door een extern bureau. Verder werd er gecontroleerd of het demiperen-ijs in de vitrine lag en of de creatie van de drie winnaars van De Gouden IJscreatie ook werd aangeboden zoals tijdens de wedstrijddag in maart op het Dag van het Ambacht.

Altijd op de hoogte blijven?