Hygiënecode 2020: musthave voor de ijsbereider

30 september 2019

Nog één laatste goedkeuring en dan is het officieel: de Hygiënecode voor de Ambachtelijke IJsbereiding is gereed. De huidige HACCP-handleiding stamt uit 2011.

Clara Bloemhof

Met enkele nieuwe onderdelen en een aantal wijzigingen kunnen de ambachtelijke én industriële ijsbereider weer wat jaren vooruit. Inspectiebedrijf en ontwikkelaar van de hygiënecode Houwers Groep gaf tijdens kennisevent Ice This Day een sneak preview. De nieuwe Hygiënecode bevat enkele nieuwe onderdelen en een aantal wijzigingen voor de ambachtelijke én industriële ijsbereider. Zo is er vanaf maart 2020 een jaarlijkse interne audit verplicht, worden er twee CCP’s, critical control points, beschreven: terugkoelen en pasteuriseren, en is er extra aandacht voor het voorkomen van kruisbesmetting. Wijzigingen zijn er op het gebied van onder meer inkoop, plaagdieren en reststoffen.

Virussen
Een geheel nieuw onderdeel in de hygiënecode is de Virusbijlage. Hierin valt alles te lezen over het voorkomen van besmetting door en verspreiding van virussen. De code uit 2011 benadrukte vooral de risico’s van  bacteriën.

Planning
De hygiënecode wacht nog een laatste goedkeuring bij het ROW (Regulier Overleg Warenwet). Naar verwachting is hij per november beschikbaar als download, via de nieuwe website van de codehouder, Vereniging Ambachtelijk IJscentrum: www.ambachtelijkijscentrum.nl. De ledenprijs bedraagt 70 euro; niet-leden betalen 120 euro. Verder stelt de belangenvereniging extra informatie op de website beschikbaar. Zoals registratieformulieren, HACCP-weekformulieren, een schoonmaakplan en normen voor rauwe melk. De nieuwe hygiënecode gaat in maart 2020 van kracht. Dit betekent dat de NVWA hem vanaf dan zal gebruiken bij handhaving.

In de komende editie van Vakblad IJs! wordt uitgebreid ingegaan op de nieuwe Hygiënecode. Editie 4 (48) verschijnt 22 november.

Altijd op de hoogte blijven?