Hoe ziet de ijsbranche er over 15 jaar uit?

11 mei 2023 Vakblad IJs

Vakblad IJs bestaat 15 jaar. Een reden om vooruit te kijken. Hoe ziet de branche er over vijftien jaar uit? We vroegen het aan ambachtelijke ijsbereiders, leveranciers en de nieuwe voorzitter van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

“Hoe een ambachtelijke ijssalon er over vijftien jaar uitziet? Een trend als vegan zal blijven bestaan. Ook moeten we aandacht besteden aan allergenen, suikerreductie en de vettaks”, vindt Edwin van Es, eigenaar van Bon Appetit en de nieuwe voorzitter van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Op korte termijn ziet hij uitdagingen op het gebied van verpakkingen. Met ingang van deze zomer moet er een vergoeding worden gevraagd voor de plastic coating in ijsbekers, maar een goed alternatief is er nog niet. Ook een plezierig alternatief voor het plastic ijslepeltje ontbreekt vooralsnog. “We moeten de komende jaren onze ogen niet sluiten voor wettelijke eisen en voor wensen vanuit de consument. Maar laten we vooral ook zorgen dat we kunnen blijven genieten!”

Sociaal en groener

“Ik hoop dat de ijssalon net zo gezellig blijft als deze nu is en dat we de sociale functie houden die we nu hebben en dan spreek ik uiteraard voor mijn eigen zaak, die gevestigd is in een dorp”, zegt Mark van Gaal (IJs & Spijs, Haps). Hij denkt dat ijszaken veel ‘groener’ moeten worden ten aanzien van water- en energieverbruik. Een clean label zal steeds belangrijker worden. “Het kan echt anders. We moeten af van al die toevoegingen.” Verder zijn er uitdagingen ten aanzien van minder suiker en zuivel gebruiken voor het maken van een ijsje. Ook daarin ziet de ambachtelijk ijsbereider kansen.

Digitalisering

Het team van Valmar Nederland verwacht dat digitalisering en automatisering een grote vlucht gaan nemen. “We krijgen meer efficiënte machines die je op afstand kunt volgen. Net als bij auto’s geven ze een seintje als er een technisch probleem is”, verwacht Joost van der Velden. Zijn collega Folkher Langejans voorziet dat er ten aanzien van energiezuinig werken nog meer slimme oplossingen komen.

Continuïteit

Frank Meyers van ijssalon Crèmedaus maakt zich weinig zorgen om de toekomst van de ijssalon. “Na zeventien jaar te hebben meegedraaid in de ijswereld weet ik wat belangrijk is voor de continuïteit van je bedrijf. We leveren een kwalitatief goed product tegen een betaalbare prijs, dat is iets wat mensen altijd blij zal maken!”

Altijd op de hoogte blijven?