Henrik Wullems maakt Beste Aardbeienslof van Nederland 2024

18 september 2024 Prestige Fruit
VAKWEDSTRIJD | De traditionele aardbeienslof een originele twist geven. Dat is de uitdaging die bakkers aan gaan als ze mee doen aan ‘De Beste Aardbeienslof van Nederland’. Uiteindelijk gaf de uitvoering de doorslag. Bij winnaar Henrik Wullems was deze volgens de jury perfect. 

Op 16 september vond tijdens de Beko Najaarsdagen in Nijkerk de finale van de Beste Aardbeienslof van Nederland 2024 plaats, waarbij bakkers een twist moeten geven aan de klassieke aardbeienslof. De jury, onder leiding van Meester Patissier Hidde de Brabander, wees Henrik Wullems van Bakkerij De Ambachterij in Schoonrewoerd aan als winnaar. De tweede plaats ging naar Ailean Klaassens uit Gorredijk en de derde naar Dré Eversteijn uit Leidschendam.

De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024

De editie van 2024 was de grootste ooit, met vier voorrondes verspreid door heel Nederland. In totaal deden negentig bakkers mee aan de vakwedstrijd. Na de intensieve voorrondes selecteerde de jury de vijftien beste bakkers en patissiers voor de finale. De voorrondes en PR-campagne gedurende de zomer zorgden voor een enorme zichtbaarheid voor de deelnemers: meer dan 6.000.000 mensen werden bereikt. Dit gaf niet alleen een boost aan het evenement, maar ook aan de bakkers en hun creaties.

Finale

Op 16 september vond de finale plaats tijdens de Beko Najaarsdagen. Daar kwam Henrik Wullems als winnaar uit de bus. Juryvoorzitter Hidde de Brabander sprak vol lof over de creatie van Henrik: “Het niveau was dit jaar echt hoog, en de verschillen tussen de deelnemers waren minimaal. Wat Henriks slof bijzonder maakte, was de klassieke benadering met een moderne twist in de presentatie. Hij koos voor een cirkelvormige slof in plaats van de traditionele ovale vorm, wat een mooie dynamiek gaf. De smaken waren ingetogen, zodat de aardbeien de ster konden blijven, en dat zorgde voor een hele chique, verkoopbare slof.”

Winnaar

Winnaar Henrik Wullems reageert bescheiden op zijn overwinning: “Eigenlijk was er niks bijzonders aan mijn slof. Alles was precies goed uitgevoerd: de juiste bodem, de perfecte crème en de beste aardbeien. Geen gekke smaken, maar gewoon elk element met aandacht bereid. Dat is gelukt, en dat is blijkbaar ook wat de jury heeft gezien. Twee jaar geleden werd ik tweede, dus het voelt geweldig om nu de eerste plaats te pakken. De aanhouder wint!”

Prijzen

Winnaar Henrik ontvangt naast de titel ‘De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024’ ook een uitgebreid prijzenpakket met onder andere een seizoen lang aardbeien ter waarde van € 3.000,- en exclusieve Dobla chocolade-decoratie. Er waren ook prijzen voor de bakkers die de tweede en derde plaats haalden. Ailean Klaassens van De Bakkers van Verloop uit Gorredijk en Dré Eversteijn van Banketbakkerij Wesseling uit Leidschendam ontvingen onder andere een gepersonaliseerde Le Nouveau Chef buis en 25 kg Debic roomboter en 10 liter Debic slagroom, aangeboden door Beko Groothandel.

Inspiratie door najaarsfruit

Naast de finale was er volop inspiratie zoals een masterclass ‘Najaarsfruit in een slof’ door patissiers en juryleden Bart de Gans en Jurgen Koens, en een inspirerend verhaal van Prestige-aardbeienteler Jan van den Elzen. Hieruit bleek duidelijk dat ook najaarsfruit als kiwibessen en peren perfect in de klassieke slof past, vooral tijdens de herfstmaanden. De combinatie van rijk najaarsfruit, het krokante deeg en warme smaken zoals caramel biedt patissiers eindeloze mogelijkheden voor vernieuwende creaties.

Organisatie

‘De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024’ werd georganiseerd door Prestige Fruit in samenwerking met hoofdsponsors Beko Groothandel en Van Gelder Groente & Fruit, met ondersteuning van partners Dobla en Le Nouveau Chef. 

Altijd op de hoogte blijven?