Foto: Koos Groenewold

De wedstrijd voor De Gouden IJscreatie gaat in 2021 niet door. Dat maakt de wedstrijdcommissie van organisator Vereniging Ambachtelijk IJscentrum bekend. “We vinden het onverantwoord om in deze tijd voorbereidingen te treffen voor een live event van deze omvang”, zegt commissievoorzitter Theo Clevers.

De Gouden IJscreatie wordt jaarlijks voor publiek gehouden. In 2021 stond de wedstrijd gepland tijdens de vakbeurs IJs-Vak/Bakkersvak, van 7 tot en met 9 maart in Evenementenhal Gorinchem. Deze vakbeurs gaat op het moment van schrijven nog steeds door. Ook wil de wedstrijdorganisatie de vakwedstrijd De Gouden IJsspatel door laten gaan.

De Gouden IJscreatie

Het was een moeilijk besluit, geeft Clevers toe. “We hadden het graag anders gezien. De Gouden IJscreatie is een wedstrijd waar veel deelnemers, maar ook toeschouwers jaarlijks naar uitzien. Deelnemers treffen maandenlange voorbereidingen. Normaal gesproken komen we in november met een briefing. Dat werd uitgesteld, omdat we wilden wachten op hoe de situatie rondom het coronavirus zich zou ontwikkelen. Als deadline stelden we medio december. Zo hadden deelnemers nog voldoende de tijd om zich in te schrijven en aan hun concept te werken. Nu we ons weer in een lockdown bevinden, kunnen we gewoon niet anders dan te stellen dat De Gouden IJscreatie niet doorgaat. Zo’n event verdient aandacht, een podium met een live publiek. Die spanning en de sfeer zijn essentieel voor deze wedstrijd, waarin deelnemers binnen zes minuten vier identieke ijscoupes maken. Met het advies vanuit het kabinet om het reizen tot en met medio maart zoveel mogelijk te beperken, is het niet anders. IJsbereiders verdienen het te weten waar ze aan toe zijn. Daarom hakken we in ieder geval voor déze wedstrijd de knoop door.”

IJssalon van het Jaar

Het wegvallen van De Gouden IJscreatie betekent dat ook de titel IJssalon van het Jaar 2021 níet uitgereikt wordt. “Dat is heel spijtig”, vindt ook Teun Loonen, voorzitter van de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum. “Maar op deze manier geven we uitgeroepen, alle gelegenheid om de titel de rest van het jaar uit te dragen. 2020 was in alle opzichten een jaar van aanpassen. Ook voor de genomineerden voor IJssalon van het Jaar 2020 was het natuurlijk niet optimaal. Ze hebben door de omstandigheden niet de aandacht gekregen die ze verdienden.”

Op welke manier de titel IJssalon van het Jaar 2020/2021 wordt uitgereikt, hangt mede af van Easyfairs. De beursorganisatie laat weten dat Bakkersvak en IJs-vak vooralsnog op de agenda blijven staan. Na 19 januari volgt een definitief besluit.

De Gouden IJsspatel

Dan blijft er nog één vakwedstrijd over: de ijsvakwedstrijd om het lekkerste ijsje van Nederland. De voorrondes van De Gouden IJsspatel vinden gewoonlijk plaats in januari; de finale in maart. Deze planning is van tafel. Toch hopen Clevers en Loonen dat de branchevereniging ergens in 2021 de wedstrijd om het lekkerste stracciatellaijs kan organiseren.

“We hopen natuurlijk met zijn allen dat dit coronaspook snel wegvliegt. Zodra de lucht opklaart, komen we met een plan van aanpak. Daarbij zullen we deze wedstrijd minimaal twee maanden voorafgaand aan de voorronde aankondigen.”

Alternatieve invulling

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum denkt verder na over een alternatieve invulling van de ijsvakwedstrijden. “Onze leden en andere ijsbereiders moeten op de een of andere manier de gelegenheid krijgen om elkaar te treffen, bij te praten en informatie uit te wisselen”, besluit Loonen. “Hoe we dat gaan organiseren, daar werken we achter de schermen aan.”

Altijd op de hoogte blijven?