Food100: honderd voedselveranderaars van 2024

4 september 2024 Nina Slagmolen
NIEUWS | Food100 presenteert voor de achtste keer een lijst van honderd voedselveranderaars die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen. 

Jaarlijks stelt een onafhankelijke vakjury de Food100-lijst samen. Deze lijst biedt een podium aan voedselveranderaars die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem. De organisatie presenteert nu voor de achtste keer een lijst met honderd voedselveranderaars van het moment.

Eiwittransitie en voedselomgeving

De lijst bestaat uit vijftig aanstormende talenten onder de 35 jaar en vijftig gevestigde voedselveranderaars boven de 35 jaar. Volgens de organisatie richten deelnemers zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling en het werken aan de eiwittransitie, bijvoorbeeld met hybride oplossingen die dierlijke en plantaardige eiwitten combineren. Daarnaast is er veel aandacht voor het verbeteren van de voedselomgeving door een duurzamer of gezonder voedselaanbod te presenteren in zorginstellingen of langs de snelweg. Ook focussen deelnemers op productontwikkeling, met ingrediënteninnovatie zoals het onderzoek van student Anouk Rustenburg naar eendenkroos als voedsel van de toekomst. 

Podium 

De Food100-lijst bestaat uit een diversiteit aan mensen, van een dierenrechtenactivist tot de ceo van Albert Heijn. “We maken bewust ruimte voor zowel studenten en kleine initiatieven als gevestigde namen uit de top van grote bedrijven”, vertelt juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “Kleine organisaties zijn sneller, maken makkelijker keuzes en kunnen goed tegen het systeem schoppen. Grote bedrijven zijn vaak langzamer, maar met een kleine verbetering maken ze meteen veel impact.”

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een podium geven. “Een plek op de lijst geeft mensen een duwtje, het biedt kansen om hun impact te vergroten of te verbreden”, zegt Van Oosterhoud. “Ik hoop dat voedselveranderaars elkaar opzoeken met vragen en voorstellen om samen op te trekken. De Food100-lijst is namelijk ook bedoeld om mensen te laten zien dat ze niet alleen de strijd voeren. Ze worden omgeven door 99 anderen die ook keihard werken om het voedselsysteem te veranderen!”

De Food100-jury

De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury van negen professionals uit de foodsector. Zij beoordeelden meer dan 350 aanmeldingen op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovativiteit, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt. 

De vakjury van 2024:

  • Lisanne van Oosterhoud, juryvoorzitter, programmamanager Next Tech Food Factories en onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
  • Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
  • Bas Turk, oprichter TommyTomato
  • Herman Lelieveldt, auteur en voedselpoliticoloog aan University College Roosevelt
  • Ivar van Dorst, oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto
  • Maartje Nelissen, partner bij The Food Line-up en mede-eigenaar Plant FWD
  • Rahaf Al Lemoni, oprichter Daffee
  • Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie
  • Wouter Staal, duurzaamheidsstrateeg en oprichter en CEO van YB en Climates

Bekijk de volledige Food100-lijst van 2024 op de website van Food100. 

Bron: Food100

Altijd op de hoogte blijven?