Europese politici debatteren over toekomst agri & food

7 mei 2024
Begin juni vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Daarom is er op 22 mei een debat over de toekomst van landbouw en voeding in Europa. Europese landbouwwoordvoeders van Nederlandse politieke partijen gaan met elkaar in debat over thema’s als uniforme duurzaamheidsstandaarden, ketenverantwoordelijkheid en een regionale Europese voedselstrategie.  

De laatste jaren komt het debat rondom landbouw, voedsel en milieu gerelateerde thema's steeds meer op de voorgrond. Ook op Europees niveau. Van 6 tot en met 9 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Voor het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), op initiatief van Schuttelaars & Partners, alle reden om in gesprek te gaan met de politieke partijen over de toekomst van agri & food. BO Akkerbouw en ZuivelNL ondersteunen het initiatief.

Verkiezingsdebat

Dit verkiezingsdebat vindt plaats op woensdagmiddag 22 mei 2024 bij de Mauritskazerne in Ede. Hier worden Europese verkiezingsthema’s op het gebied van voedsel en landbouw in de Nederlandse context geplaatst. Wat gaan de aanwezige politieke partijen de komende vijf jaar doen en veranderen, hoe zien zij hun rol? In de gesprekken wordt ingezoomd op lange termijnoplossingen en structuurveranderingen, om problemen die nu spelen aan te pakken met duidelijke beleidskeuzes.  

Deelnemers

Dagvoorzitters Amber Laan (jonge melkveehouder en adviseur duurzame landbouw bij Schuttelaar & Partners) en Gerben Boom (dagelijks bestuurder bij NAJK en adviseur duurzame landbouw bij Schuttelaar & Partners) leiden de gesprekken. “In tijden van grote uitdagingen staat deze bijeenkomst in het teken van inhoud en verbinding”, zegt Boom. “In meerdere rondes gaan we in gesprek met Anna Strolenberg (Volt #1), Bart Millenaar (VVD #7), Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA #1), Bert-Jan Ruissen (SGP #1), Dirk Gotink (NSC #1), Fenna Feenstra (SP #1), Gerben-Jan Gerbrandy (D66 #1), Jessika van Leeuwen (BBB #2), Johanna Koffeman (ChristenUnie #4) en Willemien Koning (CDA #4). Amber en ik zetten in op het voeren van een stevig gesprek waarbij de verschillende standpunten zichtbaar worden, maar we ook op zoek gaan naar consensus.”

Organisatie

Het EU Debat over de toekomst van Agri en Food is een initiatief van Schuttelaar & Partners en NAJK en wordt door BO akkerbouw en ZuivelNL ondersteund.

Wil je meer weten over hoe de politiek denkt over de toekomst van ons voedselbeleid? Begin 2024 onderzochten we hoe PVV, VVD, NSC en BBB denken over duurzaamheidsdoelen in de voedselindustrie, de voedselkwaliteit en -omgeving, het landbouwbeleid en de internationale samenwerking op het gebied van voeding?

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?