
Het IJscentrum en Patisserie Academie en Lentiz | Cursus & Consult bieden ook dit najaar weer diverse opleidingen aan op het gebied van ijs en patisserie. Van de basis tot verschillende specialisaties. Wat staat er in september, oktober en in 2026 op het programma?
Basis IJsbereider - weektraining
Cursus Basis IJsbereider
(© IJscentrum | Patisserie Academie)
Op 1 september 2025 start de weektraining Basis IJsbereider van het IJscentrum. In deze cursus van 5 dagen leer je van alles zoals de basiskennis van grondstoffen,
receptuur berekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur.
Ook presentatie is een belangrijk aspect tijdens deze cursus.
Deze cursus is zowel voor zakelijk als particulier. Ervaring is niet nodig.
Basis IJsbereider
Cursus Basis IJsbereider
(© IJscentrum | Patisserie Academie)
Deze 5-weekse cursus Basis IJsbereider start op 9 september 2025 of start op 6 oktober 2025 in IJscentrum Vlaardingen. Hier leer je van alles zoals de basiskennis van grondstoffen, receptuur berekenen, hygiëne, wetgeving, onderhoud en werking van de apparatuur. Ook presentatie is een belangrijk aspect tijdens deze cursus.
Basis Chocolatier
Cursus Basis Chocolatier
(© IJscentrum | Patisserie Academie)
Voor iedereen die zich verder wil verdiepen in chocolade biedt de Patisserie Academie Basis Chocolatier aan. Deze start 10 september 2025. Vier keer 1 dag in de week leren cursisten alles over de geschiedenis, de herkomst en het proces van ‘bean to bar’ van chocolade. Ze gaan aan de slag met tempereren en het maken van chocoladedecoraties, stukswerk en ganaches. Alle soorten chocolade komen aan bod: melk, wit, puur, Ruby, Gold en Next.
Special Vegan IJs
Special Vegan ijs
(© IJscentrum | Patisserie Academie)
Deze cursus Vegan IJs van 1 dag richt zich op theorie, praktijk, proeven & maken. Na deze cursus kun je de smaken van verschillende melkvervangers onderscheiden, weet ze toe te passen in je ijsmix én je kunt een sorbetijs maken met een notenstructuur.
Cursisten kunnen worden toegelaten tot deze cursus als zij kunnen aantonen de cursus Basis IJsbereider (of cursus van gelijkwaardig niveau) volledig hebben gevolgd en met een goed resultaat hebben afgelegd. Twijfel je of je de juiste voorkennis hebt? Stuur gerust een mailtje naar communicatie@ijscentrum.nl.
Special Alcohol in ijs
Special Alcohol in ijs
(© IJscentrum | Patisserie Academie)
Deze cursus Alcohol in ijs van 1 dag richt zich op theorie, praktijk, proeven & maken. Je krijgt inzicht in de vriespuntverlagende werking van alcohol. En je leert hoe deze werking te compenseren in je receptuur. Je kunt zowel een receptuur opstellen voor ijs op waterbasis als voor ijs op melkbasis.
Cursisten kunnen worden toegelaten tot deze cursus als zij kunnen aantonen de cursus Basis IJsbereider (of cursus van gelijkwaardig niveau) volledig hebben gevolgd en met een goed resultaat hebben afgelegd. Twijfel je of je de juiste voorkennis hebt? Stuur gerust een mailtje naar communicatie@ijscentrum.nl.
Meer informatie over de verschillende opleidingen van het IJscentrum | Patisserie Academie is te vinden op de website. Hier kun je je ook inschrijven.