Digitale cursus ijs maken in boekvorm

25 april 2024 Bianca Roemaat

Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verschijnt op 9 mei het boek ‘Ambachtelijk ijs In zeven lessen’. Het boek is gebaseerd op de digitale cursussen IJsbereiden die Maître de Cuisine Jan Boeren eerder gaf via zijn platform Le Cuisinier.

Le Cuisinier is een kennisplatform voor amateurkoks, opgericht door Boeren. Hij ontwikkelde hiervoor onder meer de startcursus IJsbereiden en later de technische cursus IJsbereiden. Dit lesmateriaal is via Le Cuisinier in digitale vorm aangeboden en verschijnt nu in boekvorm.

Jurylid

Boeren is in de wereld van ambachtelijke ijsbereiders geen onbekende: hij maakt al een aantal jaren deel uit van de vakjury’s bij de IJs-Vakwedstrijden om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. Ook in de afgelopen editie in maart 2024, was hij jurylid bij beide competities.

In ‘Ambachtelijk ijs in zeven lessen’ maakt de lezer kennis met de kunst van het ijs bereiden. Van sorbets tot lekker zuivelijs en van eenvoudige tot complexe ijscreaties.

Niet ingewikkeld

Met zijn nieuwe boek wil hij recepten delen en laten zien het niet ingewikkeld hoeft te zijn om goed ambachtelijk ijs te maken. Dat ijs is volgens hem: “Zelfgemaakt, heerlijk van smaak en goed van consistentie, smelt mooi weg: niet te lang, niet te kort, waardoor aroma’s zich in de mond volledig kunnen ontwikkelen.”

Recept rolt er zo uit

Recepten voor ijsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen volgens de auteur zelden aan deze criteria. “En dat is ook wel logisch, want er schuilt heel wat technologie achter goed ambachtelijk ijs. Moeilijk? Nee, het rekenwerk kunnen we overlaten aan rekenmodellen: je hoeft alleen maar de gewenste waardes in te vullen en er rolt zo een recept uit.” 

Eerder verscheen van de hand van Jan Boeren het boek ‘Bordopmaak in zeven lessen’, bij dezelfde uitgever.

Altijd op de hoogte blijven?