Dedert IJs vraagt faillissement aan
PRODUCTIE & INDUSTRIE | Wie kent de dubbellikker niet? Een waterijsje met twee stokjes dat je kunt breken zodat je twee ijsjes hebt. Dedert IJs, bracht het bekende ijsje naar Nederland en is nu failliet.
Dedert IJs, vooral bekend van de dubbellikker, is failliet. De Limburgse ijsproducent kon niet meer aan zijn financiële verplichten voldoen, en vroeg 14 oktober het faillissement aan. De curator, advocaat Michiel Peeters, onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart.
Dedert IJs
Banketbakkerszoon Pieter Dedert startte In de jaren 50 met Dedert IJs. Hij ontdekte in de Verenigde Staten de dubbellikker. Dit waterijsje met twee stokjes was daar ontwikkeld tijdens de (crisis)jaren dertig zodat consumenten twee ijsjes voor de prijs van één konden kopen. Dedert bracht het ijsje naar Nederland waar het snel populair werd. Het bedrijf groeide snel en verhuisde in de jaren ’60 naar Roermond, zodat de ijsproducent ook het ijs naar het buitenland kon exporteren. Het bedrijf ontwikkelde zelf de machines voor de ijsproductie en kon daardoor goedkoop produceren.
In het assortiment van Dedert IJs zitten nog verschillende andere soorten waterijs, zoals raketjes en fruitijsjes. Jaarlijks produceert het bedrijf 250 tot 300 miljoen ijsjes. Volgens De Telegraaf heeft Dedert IJs 120 mensen in vaste dienst en komen daar gedurende de zomermaanden ongeveer 130 uitzendkrachten bij.
Uitstel van betaling
Ondanks het succes ontstonden er toch financiële problemen. De coronacrisis, lagere verkoopprijzen, een slechte zomer en hogere productiekosten worden genoemd als oorzaken. In 2023 nam Private investeringsmaatschappij Nimbus de ijsmaker over. Desondanks vroeg het bedrijf op 9 oktober uitstel van betaling aan. Aan dagblad De Limburger vertelde directeur Stef van Gils dat de vooruitzichten voor 2025 goed waren, maar dat er geld nodig was om de ijsproductie voor het nieuwe seizoen op te starten. Na het afhaken van een strategische partij had hij geen andere keuze dan uitstel van betaling aan te vragen. Hij gaf destijds al aan een faillissement niet uit te sluiten en op 14 oktober bleek dit inderdaad het geval.
Faillissement en mogelijke doorstart
De curator, advocaat Michiel Peeters, onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart. Ook Van Gils hoop hierop. “Als we failliet gaan, zoeken we een kandidaat voor een doorstart, die het bedrijf in zijn geheel kan kopen zodat zoveel mogelijk waarde en werkgelegenheid behouden blijft”, vertelt hij aan De Ondernemer.
Bron: Website Dedert IJs / Faillissementsdossier.nl