Boek -12°C Gelato verschenen

3 juni 2022 Redactie Vakblad IJs

Vandaag, 3 juni, verschijnt -12°C Gelato. Het nieuwe boek van SVH Meesterijsbereiders Bas van Haaren en Nils Hendrikse voor de hobbychef en professionele ijsbereider. Hierin laten ze zien dat er bij het maken van ijs ook pure wetenschap komt kijken. Ze combineren trendy recepten met diepgaande theorie.

Als ijsmaker of -liefhebber heb je momenteel de keuze tussen twee soorten boeken, vertelt auteur en ijsconsultant Bas van Haaren. “Of je kiest voor een boek met een wetenschappelijke en technische insteek, óf je gaat voor een praktijkboek met veel receptuur. Waarbij de theorie achter de recepten vaak achterwege blijft.”

-12°C Gelato

Receptenboeken zijn vaak gericht op de hobbykok en niet op de professionele ijsbereider. Daar brengen Hendrikse en Van Haaren verandering in. Diepgaande theorie, eenvoudig uitgelegd. De eerste hoofdstukken van -12°C Gelato bevatten diepgaande theorie, uitgelegd op eenvoudige wijze. Waaruit bestaat een Italiaans ijsje, welke ingrediënten bevat het en wat dóen deze grondstoffen precies.

Daarnaast leert de lezer een ijsrecept vanuit de basis te ontwikkelen, zonder het gebruik van halffabrikaten. Ook gaan Bas en Nils in op trends als fruitsorbets, vegan ijs en suikerreductie in ijs. Een verhelderende toelichting op gevorderde ijsberekeningen als vriescurve en vriespunt van de ijsmix maken van het boek de musthave voor de (toekomstige) ijsspecialist.

Bas van Haaren: “In ons boek schrijven we zowel de startende als de gevorderde professional aan. De hoofdstukken zijn stapsgewijs opgedeeld. Een beginner zal de laatste hoofdstukken in het begin wellicht nog links laten liggen, maar zal daar na wat oefening zeker ook nieuwsgierig naar worden.”

Recepten

Visuals -12°C Gelato_persbericht ijscentrum

Beeld: Boefkik

Nadat je verzadigd bent door je pasverworven (extra) ijskennis, is het natuurlijk leuk om te weten wat je allemaal met dit heerlijke ijs kunt doen, voegt Nils Hendrikse toe. “Daarom hebben we 20 prachtige ijscreaties ontwikkeld. Zoals ijstaarten, -pralines, -sticks en zelfs een bruidsijstaart.”

Van alle creaties zijn de ontwerpen met de verschillende elementen goed in beeld gepracht. En hebben de designers van Boefkik de creaties tot ware kunst verheven met hun uitzonderlijke, oogverblindende fotografiestijl. Ook gaf deze studio vorm aan het boek.

Engelstalig

Aanvankelijk zou het een Nederlandstalig boek worden. Nils: “Maar aangezien Bas en ik beiden veel in het buitenland werken, en we dit boek voor iedereen beschikbaar wilden maken, was de keuze voor Engelstalig snel gemaakt.” Het boek -12°C Gelato is verkrijgbaar via www.basvanhaaren.com en www.soetenso.nl.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Bas van Haaren

Bas van Haaren werkt wereldwijd als ijsconsultant en is docent aan de Carpigiani Gelato University in Bologna en aan het IJscentrum in Vlaardingen. Eind mei slaagde Bas voor zijn SVH Meesterproef. Daarmee is hij Nederlands 35e SVH Meesterijsbereider.

Nils Hendrikse

Nils Hendrikse is eigenaar van ijssalon en patisserie Soetenso in Leiden, SVH Meesterijsbereider (sinds 2021), ambassadeur van Cacao Barry en docent aan het IJscentrum in Vlaardingen.

Altijd op de hoogte blijven?