Bas van Haaren behaalt titel Meesterijsbereider

2 juni 2022 Jorien Tromp

Het Gilde van Meesterijsbereiders verwelkomt een nieuwe Meester. Bas van Haaren slaagde dinsdag 31 mei voor de SVH Meesterproef en behaalt daarmee de hoogste vakbekwaamheid op het gebied van ijs bereiden. Na zijn inauguratie, die later deze zomer plaatsvindt, mag Bas van Haaren zich de 35ste SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen.

Bas koos voor zijn meesterproef, die hij aflegde in het IJscentrum, voor het thema de Vier Seizoenen, waarbij hij de presentaties en smaken van zijn creaties bij één van de vier seizoenen liet passen. Hij maakte bijvoorbeeld een iglo voor het seizoen winter, met daarin winterse smaken zoals een mousse van Pedro Ximénez, ijs van mascarpone met sinaasappel en compote met vijgen en winterse kruiden. Voor de herfst maakte hij een taart in de vorm van een paddenstoel: een truffel zoals je die in het bos tegenkomt, met ijs van melkchocolade met truffel, mango en passievrucht.

Vanwege de coronacrisis duurden de voorbereidingen op de meesterproef bijna twee jaar, vertelt Bas, maar vooral sinds afgelopen januari is hij intensief bezig geweest met wat hij zou gaan maken en hoeveel daarbij kwam kijken. Hij maakte voor zijn proef dertien creaties en presenteerde deze op een showtafel, die ook meewoog in de beoordeling. Uiteindelijk was de jury zeer te spreken over zijn structuren en smaakcombinaties.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Kennis delen

Bas wil zijn Meestertitel graag inzetten voor het ambacht van de ijsmakers. Het delen van kennis is voor hem een belangrijke meerwaarde van de titel. “Ik werk veel in het buitenland voor mijn werk als ijsconsulant, dus ik hoop dat ik de ervaring die ik daar opdoe kan meenemen en delen met andere meesters.”

Het is een feestelijke week voor Bas, want vrijdag verschijnt zijn eerste boek -12°C Gelato, dat hij samen met Meesterijsbereider Nils Hendrikse schreef. Met het boek bieden zij hun ervaring met techniek, recepten en de mooiste desserts aan professionele ijsbereiders.

Bas werkt sinds zijn zeventiende in de ijsbranche. Hij is instructeur/demonstrateur ijsbereider bij onder andere het IJscentrum in Vlaardingen en de Carpigiani Gelato University in Bologna (Italië).

Meesterproef

De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito, Haarlem), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef SVH Meesterijsbereider neemt twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd. De proef werd afgenomen in het IJscentrum in Vlaardingen, omdat Bas die als ijsbereider wereldwijd consultancy projecten uitvoert, geen eigen ijssalon heeft waar de proef afgenomen kon worden. Samen met Marloes Vink (De IJsMeulen in Voorhout) en Pim Otten (Carpigiani Ambachtelijk Benelux), het Meesterlijke team dat speciaal voor deze Meesterproef was samengesteld, heeft Bas de commissie laten zien en overtuigd van wat hij kan.

Altijd op de hoogte blijven?