Hiermee moeten verpakkingen die in de EU worden gebruikt, veiliger en duurzamer worden. Door alle verpakkingen recyclebaar te maken, schadelijke stoffen tot een minimum te beperken, onnodige verpakkingen te verminderen, het gebruik van gerecyclede inhoud te stimuleren en de inzameling en recycling te verbeteren.
Vermindering
In de overeenkomst zijn doelstellingen bepaald voor het verminderen van verpakkingen: vijf procent in 2030, tien procent in 2035 en vijftien procent in 2040. De overeenkomst verplicht de EU-landen om met name de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen.
Volgens de overeenkomst zouden bepaalde plastic verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in cafés en restaurants, individuele porties (voor bijvoorbeeld specerijen, sauzen, creamer, suiker), miniatuurverpakkingen voor toiletartikelen en krimpfolie voor koffers op luchthavens, vanaf 1 januari 2030 worden verboden.
Tasjes
De leden van het Europees Parlement stemden ook voor een verbod op plastic draagtassen van minder dan 15 micron, tenzij dit om hygiënische redenen vereist is of als primaire verpakking voor los voedsel wordt verstrekt om voedselverspilling te helpen voorkomen.
Verder moeten alle verpakkingen recyclebaar zijn en voldoen aan strikte criteria die in secundaire wetgeving moeten worden vastgelegd. Er zijn bepaalde specifieke vrijstellingen voorzien voor licht hout, kurk, textiel, rubber, keramiek, porselein of was.
Naast deze maatregelen zijn er minimumdoelstellingen bepaald voor het gehalte aan gerecycled materiaal voor elk plastic deel van verpakkingen en minimumstreefcijfers voor recycling op basis van het gewicht van het geproduceerde verpakkingsafval en strengere eisen rondom recyclebaarheid. Negentig procent van de plastic en metalen drankverpakkingen voor eenmalig gebruik - tot drie liter - moet tegen 2029 gescheiden worden ingezameld met behulp van statiegeldsystemen.