77 fabels en feiten rond plantaardige voeding

20 februari 2023

In dit naslagwerk behandelen Sytske de Waart en Hans Kraak aan de hand van vijf hoofdthema’s 77 feiten en fabels over vegetarisch eten, het eten van vlees en vis, veganistisch eten en in zijn algemeenheid: over plantaardig eten. Ze geven op wetenschappelijk onderbouwde wijze antwoord op vragen als: Is vlees eten slecht voor je? Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen bij een plantaardig dieet? Ben je als vegetariër gevrijwaard van voedselinfecties?

Iedereen heeft wel wat te zeggen over plantaardige voeding. Maar hoe zit het nou echt, en wie moet je geloven in de jungle van meningen die vaak politiek of moreel beladen zijn? Sytske de Waart en Hans Kraak willen hier antwoord op geven in in 77 feiten en fabels rond plantaardige voeding. Aan bod komen vragen als: Is vlees eten slecht voor je? Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen als je geen vlees, vis, zuivel en eieren eet? Krijg je sneller een hartaanval als je geen vis eet? Is dierlijk eiwit beter dan plantaardig, en moet je dus granen en peulvruchten combineren ter compensatie hiervan? Ben je als vegetariër gevrijwaard van voedselinfecties? Hoe kan wijn niet-vegetarisch zijn? Worden vegetariërs ouder, maar breken ze wel sneller hun botten?

Voor de beantwoording putten de auteurs niet alleen uit hun eigen ervaring, want niet elke stelling bleek met een eenduidig ja of nee te beantwoorden te zijn. Voor onderwerpen waar veel discussie over is interviewden ze aantal professionals die hun sporen verdiend hebben in het werkveld van (minder) vlees eten. Onder hen: Isabel Boerdam, Jan Buining, Hans Dagevos, Pieter Dagnelie, Mac van Dinther, Corné van Dooren, Esther Ouwehand, Valeriya Stokman, Dirk-Jan Verdonk en Roos Vonk. Daarnaast bevat het boek tekeningen van Heleen van der Male.

Over de auteurs

Sytske de Waart (1963) is al ruim twintig jaar voedingskundige van de Vegetariërsbond, en werkte onder andere bij het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Naturalis Biodiversity Center. Ze schrijft over (vegetarische) voeding in Lekker.Vega, het tijdschrift van de Vegetariërsbond.
Hans Kraak (1965) werkte onder andere bij het ministerie van Landbouw en het Voedingscentrum, en bij verschillende media als journalist. Eerder schreef hij '77 fabels & feiten over onze voeding' (herziene editie 2016), '77 fabels & feiten over afvallen' (2015) en 77 fabels en feiten over kindervoeding (2021).

ISBN: 9789464435450 | Prijs: 24,95

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

Altijd op de hoogte blijven?