IJs

Zacht ijs

10 april 2025 Bianca Roemaat Lynn

Redactioneel #2 | Zal ik eens wat bekennen? Ik ben dol op softijs. Met name als het een volle, romige smaak en een stevig mondgevoel heeft. Gelukkig merk ik dat er bij Nederlandse ambachtelijke ijsmakers langzamerhand meer interesse komt voor dit soort ijs. Voorheen werd er vaak wat neerbuigend over gedaan. Het zou meer iets zijn voor de fastservicesector.

Of je er nu fan van bent of niet: zo’n softijsje blijkt een mooie margemaker te zijn. Je kunt er ook prima allerlei toppings aan toevoegen. Dan bedoel ik niet de traditionele spikkels (de ‘discodip’) of chocoladesaus. Nee, je kunt zo’n ijsje upgraden met allerlei koekjes, snoepjes, chocolade en zelfs huisgemaakte patisserie.

Bij TumTum IJs in ’s-Hertogenbosch combineren ze de snoepshop met een ijswinkel. Bijzonder detail: klanten mogen zelf ijs tappen, een garnering kiezen en toevoegen. Het ijsje wordt gewogen (net als bij het snoep) en dit werkt als een tierelier. Het ijs voor die tapmachines maken ze bij TumTum IJs zelf op basis van een ambachtelijke (Italiaanse) ijsmix. Ze noemen het daarom geen softijs, maar zacht Italiaans ijs. Goed idee! Daarmee onderscheid je je (zie pagina 27).

Er zijn trouwens meer vakmensen die de softijsmachine 'omarmen'. Zo is er een patissier in Frankrijk die goede sier maakt met ‘aangeklede’ zachte ijsjes oftewel ‘loaded' soft ijs. Het blijkt een hit. Dus wie weet, hebben we de nieuwe foodhype voor komende zomer te pakken. Meer hierover lees je op pagina 8 en 9.

Naast die getapte, zachte ijsjes lijkt de consument ook open te staan voor speciale ijskoffie’s en andere ijsdranken. Dat hoorde ik op verschillende voorjaarsbeurzen. Je kunt er zo acht euro voorvragen, liet een ijsbereider mij weten die vorig jaar met de verkoop ervan gestart is in zijn ijssalon.

Ook leveranciers spelen er op in. Zo zijn er verschillende machines als tafelmodel beschikbaar waarmee je met behulp van enkele grondstoffen en een paar handelingen de ijskoffie of yoghurtijsdrank in verschillende smaken maakt. Een mooie verbreding van je (ontbijt)aanbod en van je koffiekaart.

Zo zie je maar dat je met zacht ijs en de meer vloeibare varianten kunt innoveren in je ijsbedrijf.

Dit artikel is onderdeel van Vakblad IJS 2 | April 2025

Ga naar de editie

Altijd op de hoogte blijven?