Wereldwijs!

8 augustus 2023 Gijs van Dijk

Op 1 oktober 2018 zette ik een flinke stap uit mijn comfortzone. Die stap werd een wereldreis van meer dan 111.000 kilometer, met eeuwige dank aan mijn ouders, die een jaar de ijssalon zonder mij runden. Eén jaar de wereld rond. In m’n uppie. Omdat ik alleen ging, legde ik snel contacten. Graag deel ik onderstaande ervaringen waarvan ik na al die jaren, ook zakelijk gezien, nog steeds profijt heb.

‘Ik ben met pensioen’, is niet het verwachte antwoord dat ik kreeg van een 37-jarige surfer in Fiji op de vraag wat voor werk hij deed. ‘Huh?’, hoor ik mezelf nog denken ’37, pensioen?’ Hij vertelde me dat de meeste mensen geen benul hebben hoe geld werkt. Ik beken: ik behoor(de) tot die groep. ‘Lees “Rich Dad, Poor Dad” van Robert Kiyosaki maar’, was zijn advies. Dat heb ik gedaan. En mijn kijk op geld en financiën is voor altijd veranderd.

Ik stapte een bus in. Er was enkel nog plek naast een oudere dame. Balen, want ik had geen zin in ‘oude-oma-verhalen’. Nou, die kreeg ik niet! Mevrouw was 71 en doorkruiste Nieuw-Zeeland op de fiets. Over een krasse knar gesproken. Ze deed zelfs nog vol op aan jiujitsu! Ze bewonderde mijn durf om deze reis te maken en drukte me één ding op het hart: ‘Leave room for a little magic’. Zogezegd, zo gedaan en er zijn daarna behoorlijk wat magische momenten geweest die me aan dit advies doen terugdenken.

Tien dagen lang stil zijn, zonder communicatie en volledige focus op mezelf tijdens een Vipassana-cursus in Zuid-Afrika. Het meest intense wat ik ooit gedaan heb, zowel mentaal als fysiek. Wat een ervaring! (Sommige dingen in het leven kun je alleen zèlf ervaren.) De rode draad: ‘May all beings be happy’. Ja, dat klinkt zweverig. Nee, dat is het niet. Na tien dagen in stilte met wildvreemden bouw je allerlei vooroordelen op. En wanneer er weer gesproken werd, bleef er niets van die vooroordelen overeind. 

Wat een levensles! Ik dacht daar te zitten tussen hippies en zweefteven, maar niets bleek minder waar: ik ontmoette (OK, op twee gigàntische hippies na) een New Yorkse bankiersvrouw met een aandelenportefeuille van 2,5 miljard, een advocaat die Kunstmatige Intelligentie aan Harvard studeerde, meerdere directeuren en opvallend veel zelfstandigen. Wil je jezelf eens écht uitdagen? Dan raad ik Vipassana aan.

Wanneer ben jij voor het laatst uit je comfortzone gestapt?

Altijd op de hoogte blijven?