Het verkopen van je bedrijf is een grote stap. Misschien ben je hier nu nog niet mee bezig maar het is wel goed om hier al vroeg over na te denken. Want wat doe je als er een bod komt op een onverwacht moment? Dan is het zaak om te zorgen dat je goed voorbereid bent.

Een bedrijfsoverdracht is een complex en langdurig proces. In het algemeen dien je hierover al jaren van te voren een aantal onderwerpen op orde te hebben.

1. Plan wanneer je wilt stoppen; welk jaartal en welk deel van het jaar. Het meest ideale moment is per 1 januari. Dan heb je de balans op orde en dat is toch een moment waarbij het meest eenvoudig een streep te trekken is. Bij het verkopen van een seizoenbedrijf met wisselende kosten en omzetten, hoeft vooral de boekhouder zo weinig mogelijk werk te verzetten (en dus zo weinig mogelijk kosten te maken). Fiscaal is dat ook het meest prettig.

2. Je boekhouding moet altijd bijgewerkt zijn.

3. Je zult een inschatting moeten maken wat de status van je inventaris is (van de ijssalon, de machines en overige apparatuur). Houd je zaak up-to-date; zorg dat deze op het gebied van inventaris, meubilair, enzovoort niet verouderd raakt.

4. Cruciaal voor een overdracht is eigenlijk of een kandidaat je zaak meteen kan voortzetten of dat er eerst een fikse verbouwing en dus meteen investeringen nodig zijn. Dat zorgt direct voor een flinke aanslag op eigen middelen, want externe financiers (banken) staan nou eenmaal niet te trappelen om leningen te verstrekken aan dit soort ondernemingen.

5. Wat ook een duidelijk verschil maakt, is of je bedrijf in een eigen pand gevestigd is of dat je het huurt. De looptijd van je huurovereenkomst en de visie van de verhuurder spelen hierin ook een rol. Ook een belangrijk aspect: de status van het onderhoud van je pand.

Naast bovenstaande punten is het ook niet onbelangrijk aan wie en op welk moment je overdraagt. Wanneer je dit zelf kunt plannen en regisseren, is dat natuurlijk de meest ideale situatie. Maar houd rekening met het volgende:

  • Aan familie/kinderen beslaat een overdrachtstraject zomaar 6 tot 7 jaar. Schenkingen en fiscale aspecten spelen daarin een belangrijke rol.
  • Bij de overdracht aan een externe partij moet vooral duidelijk zijn (in geval van eigen pand) hoe de fiscale afwikkeling voor je pand is.
  • Wanneer je zakelijk alles duidelijk in beeld en op orde hebt, is het makkelijker om je zaak aan een ‘vreemde’ te verkopen.

Wanneer er sprake is van een ‘gedwongen’ overname, bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden, heb je altijd onvoldoende tijd ter voorbereiding. Dat is een groot maar onvermijdbaar nadeel. Wat dan sterk meespeelt, is of je een klik hebt met de overnamekandidaat. Je verkoopt een deel van je ‘leven’ dus hoe beter dat voelt, hoe prettiger het traject verloopt.

Heb je behoefte om je in dit onderwerp te verdiepen? Laat het aan de VAIJ weten. Mail naar info@ambachtelijkijscentrum.nl.

Altijd op de hoogte blijven?