IJs

Suikerarm ijs

26 november 2024 Bianca Roemaat

REDACTIONEEL #4 | Wie zoet is, krijgt lekkers’. Een bekende zin die tijdens de feestmaand december weer voorbijkomt. In mijn jeugdjaren snoepten we tijdens het sinterklaasfeest van suikermuizen en -kikkers. Mierzoet in mijn herinnering.

Als kind smulde ik ervan. Nu heb ik een voorkeur voor andere (zoete) lekkernijen. IJs is er daar een van. Het eten ervan is voor mij een genietmoment. Daarbij denk ik niet aan welke (fruit)suikers erin zitten. Totdat een wandelvriendin met diabetes type 2 me vertelde dat ze ook weleens een ijsje wil eten, maar dan naar een alternatief met minder suiker moet vragen.

‘Hoe smaakte het?’, vroeg ik haar terwijl ik terugdacht aan de varianten met stevia en andere suikervervangers die ik op Sigep had geproefd. Het kon mij niet echt bekoren, maar haar ijsje smaakte prima, zo vertelde ze. Alleen was het ijs keihard omdat het net uit de vriezer kwam. Het lag niet standaard in de vitrine.

Het is fijn dat een ijsverkoper een alternatief biedt voor deze groep mensen die op de inname van suikers moeten letten. Maar als ijsproducent moet je hier echt veel meer mee aan de bak. Verstop het niet in je vriezer. 

De roep om minder suiker neemt toe. Niet alleen vanuit de overheid (denk aan het Nationaal Preventie Akkoord) wordt de druk op voedselproducenten opgevoerd. De cijfers liegen ook niet: er zijn in ons land 1,1 miljoen mensen met diabetes. Daarnaast is de helft van de Nederlanders te zwaar en heeft daardoor de kans om deze ziekte te ontwikkelen.

Er is nog geen suikertaks. En het is nog niet verplicht dat je de suikerpercentages of de calorische waarden op je ijs- of vitrinekaart moet vermelden. In Amerika zie je dat al wel. Negeer het niet: regeren is vooruitzien. Verdiep je in het verminderen van suiker in ijs en de kansen om nieuwe doelgroepen aan te boren. 

Onlangs promoveerde onderzoekster Qi Wang in Wageningen op het onderwerp ‘suikerarm ijs’. Haar ambitie: over een jaar of tien een suikerarme ijssalon openen.
Of het zo lang gaat duren? De toekomst zal het leren. Eén ding is zeker: suikerarm ijs mag niet ontbreken in je vitrine. Geef iedereen een genietmomentje.

Hoe denk jij over suikerarm ijs? Laat het mij en de redactie  weten!

Altijd op de hoogte blijven?