Secondenmiljardair

21 november 2023 Gijs van Dijk

BLOG | Nu ik 43 jaar ben en zo nu en dan eens pijntjes of ongemakken ervaar op plekken waar ik twee jaar geleden het bestaan nog niet van afwist, merk ik dat ik ouder begin te worden. Mijn wilde haren ben ik letterlijk aan het verliezen. De haren die wel blijven plakken, beginnen te verkleuren. Ach ja, ik vind het wel prima. En het cliché is waar: wijsheid komt met de jaren. ‘En dat komt dan weer omdat ze je het op school niet leren’, zeg ik er als oud-leraar dan altijd maar achteraan…

In mijn zoektocht naar ontbrekende financiële wijsheid las ik dat rijkdom niet gemeten dient te worden in geld, maar in tijd. De vraag was: ‘Hoelang kun je je huidige levensstandaard onderhouden zonder te werken?’ Hoe langer die tijd is, hoe groter je rijkdom. 

In een ander boek las ik dit: met een gemiddelde leeftijdsverwachting van 80,08 jaar voor mannen, heeft iedere man die in Nederland rondloopt een dikke 2,5 miljard seconden te leven. Na 48,4 jaar heb je statistisch gezien minder dan een miljard seconden te leven. Met daar als opmerking bij: ‘Een persoon zonder geld is zielig, maar het allerzieligst is de persoon zonder geld en zonder tijd.’ 

Dit zette mij aan het denken. Statistisch gezien ben ik nog secondenmiljardair, maar niet voor heel lang meer. En ik heb wel iets aan reserves, maar die brengen me voorlopig niet de rijkdom zoals hierboven beschreven. 

Ineens dacht ik voor het eerst in mijn leven serieus aan mijn pensioen. Wat moet ik doen om mijn oude dag zeker te stellen?

Ondertussen ben ik bezig om wat plannen uit te werken en mijn spaargeld te beschermen tegen de hoge inflatie. Want ‘de prijzen worden niet duurder’, maar ons geld wordt in rap tempo minder waard. 

Als voorzitter van de VOC-groepjes was ik nieuwsgierig naar wat collega-ondernemers zoal doen om hun oude dag veilig te stellen. Ik maakte er een agendapunt van. Om heel eerlijk te zijn, schrok ik een beetje van hoe weinig aandacht er is voor de oude dag. 
Velen wedden op slechts één paard: verkoop van hun zaak of de overwaarde van hun huis. Slechts een enkeling heeft z’n schaapjes echt op het droge staan. 

Hoe stel jij als ondernemer je oude dag écht veilig?◀

Altijd op de hoogte blijven?