Schone straten

23 augustus 2022 Gijs van Dijk

Het is zaterdag 4 juni 2016. Ik ben zojuist verhuisd naar de vestingstad Heusden. De plek waar ik ondertussen al vijf jaar mijn ijssalon heb. Na een dag van sjouwen en het avondeten, laat ik eerst even de hond uit voordat ik op de bank neerplof.

Met een vreemd gevoel van trots omdat ik vanaf nu vestingbewoner ben, loop ik op deze heerlijke lenteavond door de eeuwenoude straten en geniet van al het moois dat de vesting te bieden heeft. Dan zie ik ineens iets waar ik niet zo blij van word: zwerfafval, met het logo van míjn zaak erop. Blijkbaar vond één van mijn gasten het tè moeilijk om het ijsbekertje in de prullenbak te gooien. (Dat is natuurlijk ook súúúúperlastig…) Ik raap het op en loop door. Iets verderop zie ik wéér een ijsbekertje liggen. Ik stoor me hier ontzettend aan. Met een iets minder trots gevoel loop ik terug naar huis.

De dagen daarna vind ik verspreid door de buurt meerdere bekertjes van mijn ijssalon. Ik denk bij mezelf: ‘Tja, ik laat ze voortaan maar liggen en ga morgen de gemeente bellen om ervoor te zorgen dat ze wat vaker komen schoonmaken’. Maar, was dat helemaal eerlijk gedacht? Ook de gemeente kan er niets aan doen dat een aantal van mijn gasten er een zooi van maakt. Ineens schiet me de oplossing te binnen: ik ga in het hoogseizoen samen met een aantal kinderen uit de buurt, één keer in de week een uurtje zwerfafval opruimen en als beloning krijgen de kids een gratis ijsje. Zogezegd, zo gedaan.

Sinds die week loop ik, of één van mijn medewerkers, met een aantal kinderen door het centrum om zwerfafval op te ruimen. Het aanpakken van het zwerfafvalprobleem levert niet alleen maar schone straten op. De onbedoelde neveneffecten zijn vele malen groter: goodwill bij gasten, medebewoners, collega-ondernemers, vestingbezoekers én bij de gemeente. Die laatste waardeert het initiatief zo erg, dat ze gratis professioneel materiaal beschikbaar stelt om hiermee de vesting schoon te houden.

Inmiddels is het bijna zes jaar later en bespeur ik een fantastisch – onbedoeld – neveneffect: de kids die toen te jong waren om bij mijn ijssalon te komen werken, hebben nu de leeftijd dat ze een bijbaantje zoeken. En raad eens waar ze allemaal willen werken?

Van welk probleem in jouw buurt zou jij met jouw onderneming de oplossing kunnen zijn?

Gijs van Dijk is mede-eigenaar van ’t IJshuys in Heusden. Samen met zijn vader Kees runt hij sinds 2011 deze ijssalon in het centrum van de Noord-Brabantse vestingstad. Daarnaast is hij voorzitter van de Verenigde Ondernemers Club en bestuurslid van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. In Vakblad IJs! schrijft hij over ondernemerszaken die hem bezighouden.

Altijd op de hoogte blijven?