Op zoek naar kansen in een crisis

24 april 2020 Leon Kees

Vandaag, ruim twee weken na de shutdown van de Nederlandse horeca en de gedeeltelijke heropening middels afhalen, draait mijn bedrijf nog steeds. Inmiddels als volledige online-ijssalon met alleen een afhaalpunt en maximaal 12 klanten per kwartier. Veel collega’s hebben korter of langer geleden het besluit genomen om volledig te sluiten en dat respecteer ik: moedig! 

De afgelopen weken hebben we allemaal met enorme dilemma’s gezeten. Allemaal hebben we op basis van hoe ons eigen bedrijf in elkaar zit, de afweging gemaakt of het nog zinvol en veilig was om open te blijven. Elke ondernemer is daarbij blijven ondernemen, simpelweg door keuzes te maken op basis van de informatie die beschikbaar was.

Als bestuurslid van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heb ik een klein beetje mogen proeven van hoe lastig het is om in zo’n tijd bestuurder te zijn. Probeer voor zo veel verschillende bedrijven en situaties maar eens een eensluidend advies te geven zonder iemand voor het hoofd te stoten. Dat leidde tot soms pijnlijke situaties, maar je kunt het nu eenmaal soms niet uit de weg gaan. Voor mezelf altijd vanuit de gedachte: de ondernemer blijft ondernemen, en is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar bedrijf, maar heeft ook een verantwoordelijkheid naar de branche als geheel en de volksgezondheid.

Daarmee kom ik op de kansen van deze crisis: wat was het hartverwarmend om te zien hoe we elkaar ineens konden vinden. We zijn van oudsher in onze branche niet gediend van pottenkijkers, maar nu stonden figuurlijk alle deuren open. Wie had in februari bv. kunnen denken dat je zonder omhaal ‘ja’ zou zeggen als een collega je benaderde om je reclamemateriaal te kopiëren? Ik hoop dat we dat in onze branche én in de samenleving gaan overhouden aan deze tijd: meer respect voor elkaar en kwetsbaarheid naar elkaar. We hebben elkaar nog jaren nodig om definitief af te rekenen met de gevolgen van de huidige periode. Dus: blijf in contact met collega’s en deel informatie, het maakt je alleen maar sterker. Wie niet kan delen, zal ook niet vermenigvuldigen…

P.S. Ik wens iedereen die persoonlijk of in de persoonlijke omgeving getroffen is door het coronavirus heel veel sterkte en kracht.

 

Altijd op de hoogte blijven?