IJs

Nieuwe start

1 maart 2022 Leon Kees

Vol ambitie en vernieuwingsdrang gingen we aan de slag. In 2005 wonnen we zowel ‘De Gouden IJsspatel’ als ‘De Gouden IJscreatie’ en werd ons bedrijf ‘IJssalon van het Jaar’. De twee opvolgende jaren wist Heddeke opnieuw ‘De Gouden IJscreatie’ te winnen en het bedrijf bloeide als nooit tevoren.

Helaas sloeg het noodlot toe. Na een serieuze waarschuwing enkele jaren eerder, bleek Heddeke in 2009 ongeneeslijk ziek. Ondanks haar ziekte bleef ze zich volop inzetten voor haar grote passies: onze kinderen Juul en Jesper, ons rijke huwelijk én de ijssalon en haar gasten. In 2011 openden we vol trots een compleet verbouwde zaak. Helaas heeft ze er niet veel meer van kunnen genieten: in 2013 overleed ze op slechts 41-jarige leeftijd.

Het ijsseizoen 2014 betekende voor mij een nieuwe start: stoer prijkte ik op de voorkant van ons eerste magazine/menukaart KEES. Nieuwe energie en ambities kwamen. In 2017 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een tweede filiaal in hartje Eindhoven. Bovendien scoorden we weer tijdens de ijswedstrijden en werd het bedrijf genomineerd voor ‘IJssalon van het Jaar’ in 2017 en 2018.

Met het overlijden van mijn ouders in 2018 brak vrij onverwacht een nieuwe fase aan. Te veel verlies in een te korte periode, vroeg om serieuze zelfreflectie. Het besef groeide dat met het overlijden van Heddeke een groot deel van mijn intrinsieke motivatie was weggevallen. We hadden ooit besloten om echt samen de uitdaging aan te gaan, maar dat werd – ondanks een goed team om me heen – te vaak alleen en eenzaam.

Eind 2020 besloot ik in overleg met mijn inmiddels bijna volwassen kinderen afscheid te nemen van de ijssalons. Met trots heb ik op 1 januari jongstleden mijn bedrijf overgedragen aan mijn ‘rechterhanden’ Marco en Kasper. Vers bloed voor het inmiddels ex-familiebedrijf IJssalon Kees en ik blijf deze mannen graag met raad en daad bijstaan.

Deze stap betekent een nieuwe start. Sinds 1 februari werk ik als commercieel adviseur bij Veenhuizen Groep. Het voelt als een mooie kans om veertig jaar ervaring te kunnen delen met nieuwe en bestaande ijsbereiders en zo het ambacht en de ijssalons in Nederland samen naar een nog hoger niveau te tillen. Want het vak blijft prachtig en ik hoop nog heel wat jaartjes te kunnen blijven genieten in deze mooie branche! 

Columnist Leon Kees heeft per 1-1-2022 zijn ijssalon verkocht. Deze column is zijn laatste bijdrage. Leon: ”Ik maak plaats voor een nieuwe columnist -liefst iemand die nog dagelijks in de ijssalon staat- die vanaf het volgende nummer zijn of haar praktijkervaringen met de lezers wil delen. Heb je interesse neem dan contact op met de redactie.

Neem contact op met de redactie

Altijd op de hoogte blijven?