Komende vijftien jaar

5 mei 2023 Michelle de Koning Vakblad IJs

“15 jaar alweer. Wat gaaf dat het blad nog steeds bestaat”, mailde mijn voorganger Hilco Wagenaar (en de man die aan de wieg stond van Vakblad IJs!) toen ik hem vroeg of hij nog oude foto’s had liggen. “Iedereen verklaarde ons voor gek destijds: te kleine sector, dat gaat je nooit lukken”, vervolgde hij. En dat is precies wat dit jubileum zo bijzonder maakt. Een klein blad (qua formaat én frequentie) dat toch zo’n duidelijke eigen plek heeft veroverd in het vakbladenlandschap. Ik hoor vaak dat mensen dit blad echt verzamelen en gebruiken als naslagwerk. Dat doet ons bladenmakershart goed natuurlijk.

Maar belangrijker dan terugkijken – alhoewel we dat dit nummer uiteraard ook doen – is het om een blik op de toekomst te werpen. Hoe ziet de branche er over nog eens vijftien jaar uit? Die vraag legden we voor aan een deel van de geïnterviewden en dat biedt een mooi inzicht in de mogelijkheden waar je als ijsbereider of ondernemer nu al op voor kunt sorteren. En waar we als vakblad dus aandacht aan zullen blijven besteden. Duurzamer op het gebied van energie en grondstoffen, minder toevoegingen, minder suiker, minder zuivel, minder plastic, meer digitalisering; het zijn allemaal ontwikkelingen waarvan je weet dat ze zeker door zullen zetten. Zet daar stappen in de komende tijd. Terwijl je de basis goed houdt. Want ook de komende vijftien jaar zal het blijven draaien om een kwalitatief goed product tegen een betaalbare prijs.

Altijd op de hoogte blijven?