BLOG | Op het moment dat ik deze woorden op digitaal papier zet, laat de zon zich niet zien en verschuilt zich voor de regen. Toch zijn er mondjesmaat wel wat mooie dagen geweest, een weekend zelfs! Ach, je moet toch positief blijven als je het moet hebben van zeldzame en incidentele momenten.
Naast de zon op je gezicht houden, is beweging ook wenselijk of eerder noodzakelijk. Dan doel ik niet op een rondje squads in de sportschool, maar voortgang in de rationele en creatievekant. Ondernemen in zekere zin, want als we de afgelopen jaren iets geleerd hebben, dan is het wel dat je soms, gewenst of gedwongen, moet bewegen.
Coronacrisis, energiecrisis, personeelscrisis, grondstofcrisis en dan ook nog een klimaatcrisis. Wat je gedachte of standpunt bij dat laatste ook is, dat is helemaal niet belangrijk. Wat wel universeel is, dat we merken dat de weerbeelden veranderen. Er is allerminst een zekerheid om van een bepaalde verwachting uit te gaan. Iets wat we als mens, en dan specifiek als ijsbereider, graag wel zouden willen. Laat die goudgele bol maar dag na dag intens schijnen, met het liefst een mooie ‘Indian Summer’ er achteraan. Tevreden het seizoen afsluiten en in een korte herfstslaap geraken.
Als dat dus niet het geval is, zullen we iets moeten doen. Stilstand zal je weinig brengen. Kom maar vast in beweging ook al weet je niet precies waarnaar je gaat lopen. Een logische stap zou zijn om je niet alleen op de gebaande paden te begeven. Juist de zijwegen en olifantenpaadjes maken je tocht der ondernemerschap interessant. De wegen van patisserie, chocolaterie en viennoiserie bijvoorbeeld.
Het echte ondernemen moet je ten alle tijden zelf doen. Dat die afslagen die je mag nemen, reeds door andere mensen zijn bewandeld, kan je een mogelijk voordeel opleveren. En als we het hebben over bewandelde paden die wij in het IJscentrum hebben belopen, zijn dat die van kennis en kunde. Oh, en waar ik IJscentrum zeg, mag ik sinds januari ook Patisserie Academie zeggen. We hebben namelijk onze Provinciale weg verbreed naar een vierbaans snelweg! In de afgelopen zomervakantie is er een tussenmuur gerealiseerd tussen de twee ruimtes, is er een vast gezicht voor de Patisserie Academie aangenomen en schreef ik ‘sous le ciel de Paris’ nieuwe opzetten van cursussen.
Stiekem zijn deze wegwerkzaamheden al een tijd geleden in gang gezet, maar het werk is inmiddels (voor nu) opgeleverd. Helaas, net zoals met de operatieve uitvoering op de weg, leverde ook deze heropbouw soms wat onrust en ongemak op. Weet dat we dit ten alle tijden hebben geprobeerd dit tot het minimale te reduceren én dat we altijd werken aan verbetering; dag in, dag uit.
Het resultaat? Een nóg mooier IJscentrum en daarnaast een academie met dezelfde insteek en werkwijze, maar dan op het gebied van chocolade, patisserie en viennoiserie.
Terug naar wat wij kunnen doen; laat ons je de weg soms wijzen. Je de routekaart geven, of tenminste samen met jou door de straten lopen. We doen dat met een zeer enthousiast team van gastdocenten met alle liefde van de wereld. Ons hart voor ijs is warm. Hopelijk zien we je snel in Vlaardingen, laat de zon maar uitbundig stralen.
Hidde de Brabander
SVH Meesterijsbereider en SVH Meesterpatissier Hidde de Brabander is de manager van zowel het IJscentrum als de Patisserie Academie in Vlaardingen.