In de vorige winter liet ik onze ijssalon in Geldrop restylen. Eén frisse kleur op alle wanden in plaats van de vlakverdeling met verschillende kleuren, die we voorheen hadden. Een bijzonder behang op de grootste vrije wand en deels nieuwe meubels, medio februari waren we helemaal klaar om het vijftigjarig bestaan van onze ijssalon te vieren. Helemaal up-to-date volgens de laatste trends…

Twee weken hebben onze gasten kunnen genieten van die nieuwe uitstraling. Niet erg, het straalt ook straks na corona nog wel. Maar hoeveel stoelen zullen we terug kunnen zetten? Nu heeft ruim de helft van de meubels het grootste deel van het ijsseizoen op zolder gestaan en het is te hopen dat we ze straks nog kunnen gebruiken.

Want wat gaat het worden als deze storm is gaan liggen? Komen er nieuwe wettelijke eisen op het gebied van de afstand tussen verschillende tafels? Willen onze gasten nog wel met ruim dertig personen op vijfentwintig vierkante meter zitten om te genieten van een coupe ijs of een kopje koffie? De tijd zal leren of we terug kunnen schuiven richting het oude normaal.

Wat er ook uit zal komen, deze periode zal een flinke invloed hebben op de toekomstige inrichting van onze ijssalons. Ik voorzie nog minder klassieke salons met een volledig assortiment; het plaatsen van tafels zal hoe dan ook vragen om meer vierkante meters. Meters die wellicht nodig zijn voor extra loopruimte voor afhaalgasten en voor de plaatsing van extra vitrines. Met één of meerdere extra vitrines (met minder ijssmaken) kun je je medewerkers verder uit elkaar laten werken en in feite meerdere verkooppunten binnen je pand maken. Met één grote vitrine loop je aan beide zijden ervan het risico op te veel bewegingen. Wie nog een pand moet zoeken of een verbouwing kan laten uittekenen zoekt naar de mogelijkheid voor een aparte in- en uitgang. Realistische keuzes of waan van de dag?

Niemand heeft die glazen bol op dit moment. Wat je wel kunt meenemen uit 2020 zijn een aantal overwegingen. Stem je alles af op het nieuwe normaal, zorg je dat je interieur flexibel is en ruimte biedt voor aanpassingen, of blijf je vertrouwen op de terugkeer van de oude gezellige drukte in je ijssalon? Ik hoop op het laatste en wens jullie een inspirerende winter toe!

Altijd op de hoogte blijven?