IJs

Gezond ijs

23 februari 2023 Bianca Roemaat

Vegan. Suikerarm. Lactosevrij. Allemaal woorden die ik op de Sigep in Rimini voorbij zie komen, terwijl ik door de hal met ijsaanbieders struin. Op zoek naar ijstrends valt mijn oog ook op borden en vitrinekaartjes die keto-ijs, superfoods, vitaminerijk ijs aanprijzen.

Mede door corona is er een hang naar gezonde voeding bij de consument maar daarnaast willen ze ook genieten. Dus ja, waarom bied je dan geen ijsje aan met een vitamine- of energieboost?
Oké. Het klinkt wel een beetje tegenstrijdig: gezond ijs.  Als ik een ijsje haal, denk ik niet na over de suikers, melk of noten die erin zitten. Ik wil gewoon lekker genieten van een mond vol romig of fruitig ijs met een lekkere crunch.

Toch kan ik me voorstellen dat er bij mensen vanwege hun allergie of voorkeur voor een gezonde of veganistische levensstijl animo is voor deze gezonde ijsjes. En eerlijk gezegd vind ik het zelf ook leuk om nieuwe dingen te proeven. Verandering van spijs doet ijs eten.

Het kan als ijsbereider ook geen kwaad om eens te experimenteren met nieuwe ingrediënten. Dat geeft inspiratie en een frisse blik op je vak. En als je gasten/klanten vragen om bijvoorbeeld vegan ijs, luister dan naar ze en ga ermee aan de slag.

Ik zie nieuwe kansen: wie wil er nu geen gezond ijsje vol cereals en honing als ontbijt om vol energie de dag te beginnen?

IJs als ontbijt of als lunch? Mij lijkt het wel wat.

Altijd op de hoogte blijven?