COLUMN | Een goede voorbereiding is het halve werk. Zodra het nieuwe jaar aanbreekt, starten wij in ons bedrijf met een flinke actielijst. Dat voorwerk levert ons in het nieuwe ijsseizoen veel tijd, geld en energie op.
‘Wat doen jullie in de winter?’ Dat is een veelgehoorde vraag van onze klanten, zo vlak voor de winterstop. Dat de winkels een aantal maanden per jaar gesloten zijn, betekent natuurlijk niet dat wij helemaal niets te doen hebben.
Plannen en prioriteiten stellen
Zodra het nieuwe jaar is aangebroken, beginnen we met de planning. Wat moet er gebeuren, welke ideeën willen we verder uitwerken en welke beurzen en leveranciers gaan we
bezoeken om ideeën en inspiratie op te doen? Met de door ons opgestelde actielijst kunnen we wel een 40-urige werkweek vullen. Van financiën tot personeelszaken, van marketing tot het bouwen van een nieuwe webshop en klusjes in de winkels. We hoeven ons niet te vervelen.
Gelukkig vinden we het heerlijk om hiermee bezig te zijn en de zaken op orde hebben zodat we in het ijsseizoen focus hebben op de ijsproductie en de winkels. Uiteraard stellen we wel prioriteiten en pakken we de taken samen op, zodat we niet overwerkt aan het seizoen
beginnen.
Voorkom stress en chaos
Een mooi voorbeeld is het maken van een assortimentslijst. We bepalen vooraf het assortiment van alle smaken die we in het seizoen in de vitrine willen zetten, welke grondstoffen we daarvoor nodig hebben en hoeveel we gaan inkopen. Met deze informatie kan ik de allergenenlijst
opstellen, de etikettering voor de ijsbakken in orde maken, de vitrinekaartjes afdrukken en het op de juiste wijze in de kassa zetten. In het seizoen zijn we zeven dagen per week aan het werk en dan hebben we weinig tijd om zaken echt goed op te pakken. We willen tenslotte niet achter de feiten aanlopen. Door tijd en energie in de voorbereidingsfase te steken, voorkomen we stress en chaos op een later moment.
Ruimte voor creativiteit
Een goede voorbereiding geeft ook meer ruimte om creatief te zijn. Juist door de tijd te nemen en goed na te denken over hoe we bijvoorbeeld onze marketing aanpakken en uitwerken, kunnen we dit veel succesvoller inzetten dan wanneer we last-minute dingen gaan bedenken.
Zo komt niet alles in het seizoen op ons af, maar geeft dit ruimte en rust. Omdat wij zo veel mogelijk zelf doen en zo min mogelijk uitbesteden, houden we daarmee ook de kosten in de hand.
Kortom, met een goede voorbereiding besparen we in het seizoen veel tijd, geld en energie.
Hoe ga jij je kans op succes vergroten? Laat het me weten!