Iedere startende ijsbereider begint zijn onderneming met bepaalde verwachtingen. Deze verwachtingen staan uitgewerkt in het businessplan. Weet je hoeveel je moet produceren voor een bepaalde omzet dan kan je daar je apparatuur op aanschaffen. Na een aantal jaar zal er wellicht wat ruimte zijn voor groei in de productie, maar hoe bepaal je dat moment en op welke vlakken ga je uitbreiden?

Veel ijsbereiders starten met een ijsmachine en een pasteurisatieketel. Dit is de ideale combinatie om op een snelle en efficiënte manier ijs te maken. Startende ijsbereiders kunnen vaak prima beginnen met een ketel van 60 liter. Uit een volle ketel haal je gemiddeld 14 ijsbakken. Naast het roomijs zal je ook een aantal sorbets maken, wat betekent dat je met een 60 liter ketel prima een vitrine van bijvoorbeeld 16 smaken kan vullen. Ga je naast je eigen vitrine ook aan anderen leveren of wellicht beginnen met een tweede verkooppunt, dan zal je al snel moeten uitbreiden qua productiecapaciteit.

Het draaien van een bak ijs duurt gemiddeld tussen de 10 à 15 minuten, dit is inclusief het aftappen uit de ketel, op smaak maken, het doorspatelen van een variegato etc. Dit betekent dat als je een vitrine vol wilt draaien je ongeveer 3,5 uur ijs aan het maken bent. De meeste ijsbereiders willen meer produceren in deze tijd en draaien 2 bakken per keer. Qua tijd zal dit niet veel uitmaken aangezien de handelingen die je doet voor 1 bak hetzelfde zijn als de handelingen die je doet voor 2 bakken. Draai je 2 bakken tegelijk dan is dat veel efficiënter. Uiteraard heb je dan per charge 2 bakken van dezelfde smaak. Met de 60 liter ketel kan je nog steeds 14 bakken draaien, maar op deze manier kan je nu 7 verschillende smaken draaien. 1 bak in de vitrine en 1 bak in de bewaarkast. Op dat moment wordt het interessant om te kijken naar een grotere ketel.

Als je 2 bakken ijs per keer draait kan je met één dag ijs draaien de vitrine vullen en heb je voldoende om ook de bewaarkast vol te zetten. Zo wordt je productie nog efficiënter. Wil je 4 bakken per keer afdraaien dan past daar weer een andere capaciteit bij. Uiteraard is voor elke behoefte qua productie een passende oplossing. Belangrijk is dat de productiecapaciteit overeenkomt met wat je produceert en dat je per stap in de productie nagaat of het nog steeds past bij wat nodig is.

Tegenwoordig is de pasteurisatieketel veel meer dan alleen een ketel om ijs te produceren. Zo kan je er bijvoorbeeld yoghurt mee maken, of verschillende kaassoorten. Wil je je assortiment uitbreiden met andere zuivelproducten dan kan dit ook een reden zijn om te investeren.

Op de website van Carpigiani Ambachtelijk Benelux heb ik een aantal leuke ideeën uitgewerkt die je kan maken met de pasteurisatieketel. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek onze website of scan de QR code. 

QR-code_Carpigiani Ambachtelijk Benelux

Pim Otten is de vaktechnische man van Carpigiani Ambachtelijk Benelux. Hij werkte als chef-patissier in Nederland en Frankrijk en spitste zich volledig toe op ijs. Hij werkt al ruim vijf jaar in het ijs en geeft opleidingen in binnen- en buitenland. Hij deelt graag zijn ervaringen in Vakblad IJs!

Altijd op de hoogte blijven?