IJs

Eclectisch…

1 september 2018

Ik zal eerlijk zijn, ik had er nog nooit van gehoord toen de plannen voor de foodhal ‘Downtown Gourmet Market’ in Eindhoven voor het eerst aan me werden gepresenteerd: de stijl en sfeer van het interieur moest eclectisch worden…

Van oorsprong werd eclectisch als ontwerpstijl vooral gebruikt in relatie tot de bouwkunst van de negentiende en twintigste eeuw, voor gebouwen die stijlelementen bevatten van meerdere periodes. Ook wanneer het gaat om interieur wordt bedoeld dat je eigenlijk in één ontwerp meerdere stijlen terug ziet komen. Zo zie je in een foodhal als Downtown Gourmet Market het industriële van open plafonds met leidingen en afzuigkanalen en de grote roestvrijstalen biertanks in het zicht. Dit wordt verfijnd gecombineerd met vintage meubels, bloemenprints en rechte, strakke lijnen in het interieur van een aantal van de foodconcepten. De vele planten geven niet alleen een buitengevoel, maar zorgen ook voor een vrouwelijke touch.

 Het lijkt zo gemakkelijk, maar als je kritisch gaat kijken zie je te vaak horecabedrijven, waarin je precies kunt zien wanneer wat is aangepast. En eerlijk is eerlijk, ook in ons bedrijf hebben we ons er schuldig aan gemaakt, lang voordat het een trend werd. In de vorige eeuw werd er nog echt interieurwerk gemaakt: een buffet met veel timmerwerk en ingebouwde vitrines en koelingen. Aan het plafond een luifel met verlichting, en wanden werden betimmerd en voorzien van spiegels, bijzonder behang of bewerkte panelen. Mooi en degelijk, maar lastig om met de tijd te blijven meegaan. En toch wil je als ondernemer anno 2018 graag een hippe en trendy zaak om ook de jongste doelgroepen te blijven aanspreken.

 Vaak gaat het fout als je kleine aanpassingen gaat doen zonder even een ontwerper te raadplegen. Je ziet ergens iets leuks en denkt ‘dat wil ik ook in mijn zaak’. Vervolgens ontstaat een onsamenhangend geheel en een mix van kleuren en stijlen die niet bij elkaar passen. Eén gedeelte van een bedrijf is bijvoorbeeld al wel aangepast en het andere nog niet. Of de industriële stalen lampen die je zo leuk vond in 2015 hangen tussen de grote stoffen lampenkappen uit 2005. Laat je daarom bij de bouw of verbouwing van je ijssalon niet meer verleiden tot te veel vaste elementen in het interieur. Losse meubels, gestucte wanden en een eenvoudig omgebouwde vitrine geven je de mogelijkheid om flexibel te zijn in de toekomst en zonder al te hoge kosten gemakkelijker mee te gaan met de laatste trends op interieurgebied. Tijdloos bestaat al lang niet meer…

Leon Kees is gepassioneerd ijsbereider en eigenaar van IJssalon Kees in Geldrop. De ijssalon bestaat al sinds 1950, toen zijn opa begon met het maken en verkopen van ijs in zijn bakkerswinkel tegenover de kerk van Zesgehuchten. In iedere editie schrijft Leon een column over wat hem zoal bezighoudt in de wereld van ijs.

Altijd op de hoogte blijven?