Bezint eer ge begint

26 november 2024 Edwin van Es

BLOG | Een ijssalon starten, dat is natuurlijk een geweldig idee. Wie wil er nu niet een glimlach verkopen en mensen blij maken? Niets is leuker dan je gasten kleine geluksmomentjes te kunnen bieden, toch? Voordat je in het diepe springt, is het wel belangrijk dat je goed weet waaraan je begint en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Maar hoe pak je zoiets aan, waar begin je? Het begint met het schrijven van een ondernemingsplan waarin je voor jezelf heel wat keuzes moet maken. Zoals: neem je een bestaande zaak over of maak je een start op een volledig nieuwe locatie? Wat is je budget? Heb je genoeg eigen middelen of moet je geld lenen? Ga je het ijs volledig zelf maken of ga je afnemen van een andere ijsbereider?

Locatie

In het eerste geval komt de investering natuurlijk veel hoger uit, maar is je winstmarge uiteindelijk ook hoger. Ga je voor een A-locatie waar je hoogstwaarschijnlijk meteen te maken krijgt met drukte of kies je voor een rustigere, goedkopere locatie waar je een langere adem voor nodig hebt?

IJs is een impulsproduct; mensen beslissen vaak pas op het moment zelf dat ze een ijsje willen. Ga je naast ijs nog meer en andere producten bieden? Denk aan koffie, broodjes, patisserie, chocolade... Bedenk daarom goed wat voor bedrijf je wilt zijn.
Hoeveel verschillende ijssmaken wil je aan gaan bieden? En hoeveel maanden per jaar wil je open zijn? Stuk voor stuk vragen waar je goed over na moet denken.

Past ondernemerschap bij je?

Het schrijven van een ondernemingsplan zet je ook aan het denken over ondernemerschap in het algemeen. Want een vraag die je jezelf ook moet stellen is of ondernemerschap wel bij jou past. Ondernemerschap brengt immers risico’s en onzekerheid met zich mee en daar moet je mee om kunnen gaan. 
Vergeet het overleg met ‘thuis’ zeker niet. Het hebben van een ijssalon betekent namelijk altijd werken met mooi weer, in de weekends en avonden. Dus dat heeft impact op het hele gezin.
Maar dan nu de hamvraag: is het hebben van een ijssalon net zo leuk als het lijkt? Als je het mij vraagt: Ja, het is enorm leuk! Het is een fantastisch ambacht en het is geweldig om jouw gasten te zien genieten van jouw ‘kunst’. Van slechts een paar basisingrediënten zoiets puurs, lekkers en moois te maken, is wat mij betreft het beste wat er is.

Dus mijn advies is: ga ervoor! Maar… ‘Bezint eer ge begint’.

PS: Nog een tip. Kijk of je een of meerdere cursussen bij het IJscentrum in Vlaardingen kunt volgen. Dat heeft mij als ondernemer veel gebracht. 

Edwin van Es is voorzitter van Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders en eigenaar van Bon Appetit in Rijsbergen en Breda.

Meer van Edwin van Es?
Alle columns van Edwin van Es en onze andere columnisten zijn te vinden onder Blogs.

Naar alle blogs

Altijd op de hoogte blijven?