Advocaat van de duivel...

21 oktober 2021 Leon Kees

Mijn vader zei altijd: “De verzekeraars… als je premie moet betalen weten ze je te vinden, maar als ze moeten uitkeren doen ze er alles aan om geen cent uit te betalen.” Helaas hebben we recent kunnen zien dat hij soms gelijk krijgt.

Nadat op 15 juli jl. bij onze collega Ferry Philippi van ijsmakerij Botterweck in Valkenburg het water van de Geul door zijn zaak stroomde, bleek de verzekering de immense schade niet te dekken. Menig ondernemer had het bijltje erbij neergelegd, zeker in een periode waarin de gevolgen van corona nog zo duidelijk voelbaar zijn. Gelukkig voor Ferry werd er een doneeractie opgestart en toont hij zelf een flinke dosis energie en veerkracht om door te gaan. Vanaf deze plaats wens ik hem alle succes!

Wat leert zo’n verhaal ons als ijsbereiders nu? Wat mij betreft vertelt het ons dat je de winterperiode goed moet gebruiken om dit soort zaken te blijven uitzoeken. Ik ken het verhaal van ‘Botterweck’ niet tot in detail, maar weet dat mijn vader niet altijd gelijk heeft. Belangrijk is om je verzekeringspolissen up-to-date te houden en te zorgen dat je de risico’s op niet-uitbetalen zo klein mogelijk houdt.

Dat vraagt lef en eerlijkheid naar jezelf. Durf voor jezelf de advocaat van de duivel te zijn als het gaat om de beslissing welke verzekeringen je wilt afsluiten. En vraag anders je tussenpersoon of accountant/adviseur om je eens een uurtje die spiegel voor te houden. Verzekeringen zijn duur en je hoopt er nooit gebruik van te hoeven maken, maar feit blijft dat het vaak om risico’s gaat die je als kleine zelfstandige niet (volledig) zelf kunt dragen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld kost je duizenden euro’s per jaar, maar betaalt bij een jaar uitval al 12-15 keer de jaarpremie uit als je het goed geregeld hebt. En daar zit de crux: zorg dat je de voorwaarden kent en dat ze aansluiten op jouw praktijksituatie. Wat kan er in het slechtste geval met je gebeuren en hoe kun je dan zorgen dat het bedrijf tóch blijft doordraaien? Ook hier... geld maakt niet gelukkig, maar het helpt zeker om gemakkelijker tot een oplossing te komen.

Dus: maak die afspraak met je adviseur, of desnoods met een goede vriend, en kijk nog eens heel kritisch naar wat je hebt geregeld als er iets met jezelf of je bedrijf gebeurt. De advocaat van de duivel klinkt onaardig, maar het kan echt geen kwaad om die in de winterperiode eens diep in de ogen te kijken.

Altijd op de hoogte blijven?