Zo voorkom je zwerfafval rondom jouw ijszaak

17 maart 2023 Partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Zwerfafval is geen fraai gezicht. Het ziet er vies, rommelig en ronduit onprofessioneel uit. Genoeg redenen om zwerfafval rondom jouw ijszaak op een actieve manier tegen te gaan. Hoe je dat precies doet? Dat lees je in dit artikel!

1.Afstemming met de gemeente
In de eerste plaats geldt: het tegengaan van zwerfafval is een collectieve verantwoordelijkheid. Het is immers zo dat afval niet rond kan gaan zwerven, als het op de juiste manier wordt weggegooid. Daar kun je je als ondernemer voor inzetten, maar die verantwoordelijkheid ligt eveneens bij de gemeente.

De gemeente is verantwoordelijk voor het plaatsen van voldoende afvalbakken in de openbare ruimte. Als het hieraan schort in de directe omgeving van jouw ijszaak, kun je hierover het gesprek aangaan met jouw gemeente.

2. Afvalbakken op eigen terrein
Het is jouw verantwoordelijkheid om je eigen bedrijfsafval op orde te houden. Een rolcontainer huren voor bedrijfsafval kan handig zijn, maar ook het plaatsen van een afvalbak binnen- en buiten de ijszaak voorkomt dat klanten hun afval rond zullen laten gaan slingeren. Als klanten de gelegenheid hebben hun servetjes, ijsbakjes en ijslepeltjes weg te kunnen gooien, zal het zwerfafval beperkt blijven.

3. Wees het afval voor
Zwerfafval kan het beste tegen worden gegaan, door simpelweg minder (potentieel) afval te verstrekken. Laat klanten zelf een servetje pakken, maar verstrek deze niet standaard bij ieder ijsje. Als je ook koffie- en thee serveert: kies voor een koekje zonder plastic verpakking.

En, niet onbelangrijk: zorg voor goede afbakken. Niets is zo vervelend dan rondzwervende peuken. Je kunt het roken wellicht niet voorkomen, maar zorg er in ieder geval voor dat de peuken hun weg naar de asbak weten te vinden.

4, Stimuleer je werknemers

Als je werknemers in dienst hebt, is het belangrijk dat ook zij op de hoogte zijn van de maatregelen die je treft om zwerfafval tegen te gaan. En dat zij zich hier eveneens voor inzetten. We weten allemaal: goed voorbeeld, doet volgen! Als werknemers zich bewust inzetten voor het schoon-, opgeruimd- en zwerfafvalvrij houden van de ijszaak, zullen gasten zich ook netter gedragen.

Altijd op de hoogte blijven?