‘Wij doen geen concessies aan kwaliteit’

BEDRIJFSINFORMATIE | Met fruitaroma’s en vanille-extracten voeg je smaak toe aan je ijsmix. Het is bovendien gemakkelijk te doseren en je boekt er tijdwinst mee. Bij Dutch Essentials produceren ze dertig natuurlijke fruitaroma’s en Bourbon vanille-extracten.
Steeds meer ambachtelijke ijsbereiders beginnen ons bedrijf te ontdekken. Ik zie het aan het groeiend aantal volgers op Instagram”, vertelt Michel Goldbach, managing director bij Dutch Essentials in Sittard. Bij dit op en top Nederlandse flavourhuis blinken ze uit in het maken van Bourbon vanille-extracten en natuurlijke aroma’s in het zoete en fruitige segment. Denk hierbij
aan aardbei, banaan, passievrucht maar ook aan smaken als koffie, karamel en verschillende soorten koekjes.
“Wij werken samen met de natuur om producten te creëren die zo natuurlijk mogelijk zijn. Ons doel is om de smaken uit de natuur te comprimeren in een doseerbare vorm”, vertelt Goldbach, die van huis uit farmaceutisch chemicus is. De aroma’s worden gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten uit de Europese Unie. Ze zijn afkomstig van vruchten of planten. Door fermentatie gevolgd door opzuiveren of door middel van extractie of destillatie vindt de productie plaats. “Er komt een heleboel scheikunde aan te pas om bijvoorbeeld uit een aardbei alle smaakstoffen, die in de moleculen zitten, te vangen in een aroma.”
Clean label
Alle producten van Dutch Essentials worden onder FSSC2000 geproduceerd en vallen onder het keurmerk ‘EU natuurlijk’. Ze zijn daardoor clean label. “Daar is steeds meer vraag naar. Onze klanten kunnen op hun ingrediëntendeclaratie ‘natuurlijke aroma’ vermelden.” Naast de natuurlijke aroma’s, produceren ze bij het Sittardse bedrijf sinds 2022 ook een natuurlijk Bourbon vanille-extract.
“Daarvoor gebruiken wij de Bourbon Madagaskar red bonen met een volle romige smaak.” Deze betrekken ze uit Madagaskar via Vanille BV in Breda. Met deze partner werkt Dutch Essentials sinds 2023 nauw samen via een joint venture: de ‘Natural Extract Company’. Samen brengen ze de natuurlijke vanille-extracten op de markt. Ze richten zich daarbij op de ambachtelijke
afnemers in het Midden en Klein Bedrijf.
“Wij leveren aan de lokale ambachtelijke ijsmaker, maar ook aan de grote industriële verwerker. Ons kenmerk is kwaliteit en daar doen wij geen concessies aan. Bij ons kun je terecht voor elke smaak en elk extract.” De producten zijn eenvoudig te verwerken. “Wij raden een dosering van 1 tot 2 procent aan, afhankelijk van het type eindsmaak dat je wilt bereiken.”
Volle vanillesmaak
Een van de enthousiaste gebruikers is Dennis de Vos, directeur en ijsmaker bij Monte Pelmo Gelato Lab in Almere. “De volle vanillesmaak is echt top. Ik ben lyrisch over de manier waarop ze bij Dutch Essentials werken.” De Vos is zelfs op bezoek geweest in de productieruimte.
“Geweldig om te zien hoe ze in grote extractieketels op ambachtelijke wijze extracten maken van de vanillebonen. Het zijn tovenaars. Ik kan er wel een hele dag gaan zitten om ernaar te kijken, zo mooi vind ik het!” Bij Monte Pelmo Gelato voegen ze het vanille-extract toe aan de ijsmix. “Wij produceren zo’n 100.000 liter vanille-ijs op jaarbasis voor onze twee eigen ijssalons in Amsterdam, Bloemendaal en voor andere afnemers. Het is ondoenlijk om hiervoor zelf vanillestokjes open te gaan snijden.” Dankzij het gebruik van het extract verloopt het productieproces efficiënter en bespaart de ondernemer tijd.
In grote ketels maken ze op ambachtelijke wijze extracten van de vanillebonen
Pandan-essence
Over de samenwerking met Dutch Essentials is De Vos zeer te spreken. “Ze denken mee en we sparren samen.” Ook testen ze regelmatig nieuwe producten uit en maken er samples van. Zoals laatst ijs met een pandan-essence. Pandan is een smaakmaker die bekend staat als de ‘vanille van Indonesië’. Naast het produceren van de bestaande extracten en essences, blijven ze bij Dutch Essentials bezig met innoveren. Zo maken ze op aanvraag van klanten nieuwe producten. Snelle service en levering staan daarbij hoog in het vaandel. Goldbach: “Wij hebben altijd samples paraat en producten op voorraad. En zoekt de klant toch iets anders? Dan gaan wij ermee aan de slag.”
Van plantage tot bol vanille-ijs
Bij Dutch Essentials maken ze natuurlijke Bourbon vanille-extracten. Sinds 2022 levert Vanille BV uit Breda de grondstoffen voor de extracten aan. Dit Brabantse familiebedrijf heeft meer dan 50 jaar ervaring in de vanillehandel. Eigenaar Jef de Kroon onderhoudt direct contact met de plantage-ondernemer op Madagaskar. Sinds 2022 hebben Dutch Essentials en Vanille BV een joint venture opgericht met de naam ‘Natural Extract Company’. Door deze samenwerking hebben ze het hele productieproces in de hand. Vanaf de vanilleplantage tot aan de distributie die leidt tot het eindproduct: een bol vanille-ijs. Door deze bundeling van krachten kunnen ze de vanilleextracten betaalbaar houden voor ambachtelijke afnemers in het Midden en Klein Bedrijf.
Voor B2B-klanten heeft Dutch Essentials een speciale webshop, bereikbaar via de website.