De afgelopen jaren zag Tim Wissink of Geerdink van Perfect Ice Solutions, dat er steeds grotere ijsmachines werden verkocht. Maar dat is nu veranderd: kleinere machines zijn in opkomst. Ook melkveehouders gaan met deze kleinere én multifunctionelere machines steeds vaker zelf ijsdraaien.

Kleinere machines dus, en multifunctioneel. “Dat is inderdaad een van de trends die we zien bij ijsmachines”, vertelt Tim Wissink of Geerdink, accountmanager bij Perfect Ice Solutions in Druten. “Het is weliswaar maar een klein verschuiving, maar je ziet dat steeds meer ijsbereiders het handig vinden als je er bijvoorbeeld ook mee kan pasteuriseren, jam in kan bereiden of banketbakkersroom in kunt maken. Als je er meer mee kunt, maakt dat de investering vaak net wat aantrekkelijker.”

Nieuwe ijsbereiders

 

De markt groeit nog altijd en het aantal ijsbereiders daardoor ook. De snelst groeiende tak is volgens Tim de melkveehouders die ijs gaan maken en verkopen. “Als je zelf melk in huis hebt, is het een kleine stap om ijs te gaan draaien en dat zien we dan ook steeds meer gebeuren.”

Een van die melkveehouders is Peek & Fokker. Eind 2020 begon de melkveehouderij in het Betuwse Herveld met het maken en verkopen van ijs. Voor hun ambachtelijke boerenijs gebruikt het familiebedrijf de verse, volle weidemelk van hun zwart- en roodbonte koeien. Met hulp van Perfect Ice Solutions hebben zij hun eigen ijskeuken ingericht.

Een folder van Perfect Ice Solutions bracht de melkveehouders op het idee om zelf ijs te gaan maken en te verkopen. “We zijn allemaal gek van ijs, dus toen we de folder lazen waarop een workshop ijs maken werd aangeboden, hebben we ons meteen opgegeven”, vertelt Corine Peek. Samen met haar man en haar ouders runt ze het melkveebedrijf. “We zijn super trots op onze melk, het is een heel mooi product. En als je daar dan weer andere lekkere producten van kunt maken, dan is dat natuurlijk hartstikke leuk!”

Het beste voor de klant

Perfect Ice Solutions_adv IJs 3-2021_3

Via de folder en de workshop kwam Corine in contact met Tim Wissink of Geerdink. “We hadden direct een klik met Tim en die klik is er nog steeds”, aldus Corine. “Wij willen heel graag het beste voor de klant”, zegt Tim. “Het klinkt misschien als een verkooppraatje, maar dat is het zeker niet. Als wij ergens komen en we zien dat het niet een grote winkel is, dan willen we daar ook niet de grootste of duurste ijsmachine verkopen. We willen iets verkopen wat bij de klant past.

Hoe is Corine uiteindelijk tot de keuze voor de ijsmachine en de pasteuriseerketel gekomen? “Uiteraard hebben we samen met Tim rondgekeken. IJsmachines zijn echt prijzig, en het is best een investering. Tim heeft ons toen een set aangeboden die iemand anders had besteld, maar diegene durfde door corona toch de stap niet aan.”

Tim: “Peek & Fokker zijn echte ondernemers, je kon aan alles op de boerderij zien dat zij vooruit willen. Ze pakken aan en ze investeren daar ook in. De set is misschien wel iets groter en beter dan we normaal aan een beginnende ijsbereider zouden aanbieden, maar het paste heel goed bij ze.”

Wekelijks ijs draaien

Ondertussen draait Peek & Fokker nu negen maanden ijs, en Corine is nog steeds heel tevreden over de ijsmachine en de ketel. “Het werkt voor ons ook perfect om eens in de week een dag ijs te draaien. Het is nu planbaar. We hebben natuurlijk ook nog ons melkveebedrijf en onze andere zuivelproducten. Met deze machines kunnen we nu makkelijk één keer in de week 120 liter ijsmix wegdraaien.”

De aankoop van de pasteuriseerketel heeft het bedrijf op meer ideeën gebracht, want met zo’n ketel kunnen ze ook bijvoorbeeld zelf yoghurt maken. “Kaas, ijs, zuivel en de trots die we als boer voelen voor ons eigen bedrijf, voor ons product, ze hebben allemaal bijgedragen aan ons totaalconcept”, vertelt Corine trots. “Mooie producten met een goed verhaal!”

Perfect Ice Solutions_logo klein

Perfect Ice Solutions
Het Kleine Ambacht 14
6651 KW Druten
085 077 4790
perfecticesolutions.nl

Altijd op de hoogte blijven?