Op 5, 6 en 7 maart 2023 komt de complete ambachtelijke ijsbranche samen op vakbeurs IJs-Vak in Gorinchem. Het unieke evenement biedt bezoekers de mogelijkheid om in één dag alle trends en ontwikkelingen op het gebied van ijs en ijsmachines te verkennen. Bovendien is de vakbeurs voor ijsbereiders het strijdtoneel voor prestigieuze vakwedstrijden.

Als bezoekers van IJs-Vak één ding met elkaar gemeen hebben, dan is het wel hun liefde voor ijs. En niet alleen ijsbereiders en ijsspecialisten halen op de beursvloer hun hart op; ook voor brood- en banketbakkers, patissiers en chocolatiers is IJs-Vak een bron van ijskoude inspiratie. Daarom is de ijsbeurs in Gorinchem dit jaar voor de derde maal gekoppeld aan Bakkersvak: de beurs voor bakkend Nederland. Zo ontstaat er op de beursvloer een prachtig en compleet aanbod van machines, grondstoffen, vaktechnieken en leveranciers. Zelfs horecaprofessionals zijn een graag geziene gast op IJs-Vak en Bakkersvak.

Toegang tot IJs-Vak

De derde editie van IJs-Vak vindt plaats samen met de tiende editie van Bakkersvak op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 maart 2023 in Evenementenhal Gorinchem. Kijk voor meer informatie op www.bakkersvak.nl/ijs-vak en gebruik de code MP1192 voor het aanvragen van een gratis entreebewijs.

Gouden IJsspatel

IJs-Vak_wedstrijden_foto Easyfairs

In samenwerking met het IJscentrum en het Gilde van Meesterijsbereiders worden tijdens IJs-Vak de gerenommeerde IJs-Vakwedstrijden georganiseerd. Op zondag 5 maart gaan SVH Meesterijsbereiders met elkaar de strijd aan om te ontdekken wie het lekkerste Meesterlijke ijsje maakt. En de bezoeker is de jury!

Op zondag 5 maart vindt de Gouden IJsspatel plaats. Tijdens een live wedstrijd draaien 24 ijsbereiders op het podium van IJs-Vak hun allerbeste versie van stracciatella-ijs. Een vakjury bepaalt vervolgens welk stracciatella-ijs het allerlekkerste smaakt en de Gouden IJsspatel verdient. De top-3 van ijsbereiders tijdens deze wedstrijd is automatisch genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2023. Er staat dus nogal wat op het spel.

Gouden IJscreatie

Op maandag 6 maart maken 24 ijsbereiders op het podium van IJs-Vak in slechts zes minuten tijd vier identieke ijscreaties. De ijsbereider die dit volgens een zichtjury, een blinde jury én een praktijkjury als allerbeste doet, wint de Gouden IJscreatie. Ook de top-3 van deze wedstrijd is automatisch genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2023.

Dinsdag 7 maart staat in het teken van het Golden Dreams-ijsje. Dit is de smaak voor de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs en het goede doel. Björn Cocu van Intelligentia Taste Rooms ontwikkelde het ‘Goldens Dreams’-ijs. Een ijsje met gold kiwi, mango en frisse touch van limoen. Op 24 maart, de Europese dag van het ambachtelijk ijs, verkopen ijsmakers dit ijsje en doneren de opbrengst aan het project ‘Maximaal bewegen’ voor het Prinses Máxima Centrum.

IJs-Vakgala

Op maandag 6 maart vindt aansluitend aan de tweede beursdag een speciaal IJs-Vakgala plaats. Tijdens deze informele en gezellige avond worden de winnaars van de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie bekend gemaakt.

De beste drie deelnemers aan deze vakwedstrijden worden automatisch genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2023. Sinds 2020 kent deze verkiezing namelijk een nieuwe opzet. Voorheen bepaalde het puntentotaal van zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie de genomineerden. Tegenwoordig gaat het dus om de top-3 van beide vakwedstrijden. De winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2023 wordt in juni bekend gemaakt. Deelname aan de vakwedstrijden is gratis, maar de inschrijftermijn is medio januari gesloten.

Beursactiviteiten

IJs-Vak 2020_foto Easyfairs

Naast de vakwedstrijden zijn er natuurlijk nog veel meer redenen om een bezoek te brengen aan IJs-Vak. Op de beursvloer is niet alleen een Marktplein ingericht, dat nog het beste kan worden vergeleken met een mini-foodfestival. Er is ook een kennistheater aanwezig waar interessante lezingen worden gehouden, er zijn inspirerende demo’s te volgen en er is een Veganplein ingericht. Natuurlijk bruist het op de gehele beursvloer van de gezelligheid en er is volop gelegenheid om collega’s te ontmoeten.

Na COVID en een aantal beursloze jaren verheugt organisator Easyfairs zich enorm op de aankomende IJs-Vak. “We kijken er samen met de exposanten ontzettend naar uit om de branche weer in levende lijve te ontmoeten en met elkaar het glas te heffen op een prachtige en heerlijke sector. En op een beurs boordevol brood- en banketbakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders eten we daar natuurlijk iets heel lekkers bij!”

Vakwedstrijden voor patissiers

Ook Bakkersvak is het decor van inspirerende demonstraties en prestigieuze vakwedstrijden. Op maandag 6 maart vindt de uitreiking van de Dutch Pastry Award plaats aan de patissier die het thema ‘muziek’ op de meest aansprekende en verrassende wijze in uitsluitend eetbare elementen weet te verbeelden. Een dag later houden chocolatiers hun adem in tijdens de verkiezing van de Beste Bonbon van Nederland. Kortom: redenen genoeg om een bezoek te brengen aan dé vakbeurs van bakkend en ijsbereidend Nederland!

Altijd op de hoogte blijven?