Feestelijk chique: verleng het seizoen met ijstaarten van Laan Heiloo

2 december 2021

IJstaarten zijn ideaal om het seizoen te verlengen. U kunt er eindeloos mee variëren en ze zien er ook nog eens chique uit. Perfect dus voor tijdens de feestdagen. Zorg voor continuïteit in uw ijssalon en presenteer ’s winters de meest bijzondere ijstaart-creaties in de vitrine. Laan Heiloo helpt graag mee bij het maken van een onvergetelijke indruk. 

Dat ijstaarten steeds populairder worden, blijkt wel uit de drukbezochte workshop IJstaarten die Laan Heiloo in oktober organiseerde. Met een mooie ijstaart biedt u klanten dan ook een ware traktatie. Door te kiezen voor warme smaken als kaneel, hazelnoot en gevulde speculaas passen ijstaarten bovendien helemaal bij de feestdagen. Maar hoe pakt u het bereiden en de verkoop van ijstaarten het beste aan?

Van basic tot super-de-luxe:
variëren met ijstaarten

Het maken van een ijstaart hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met twee lagen ijs, een bodem en een variegato kunt u als ijsbereider al een heerlijk exemplaar presenteren. Wilt u het toch iets luxer? Dan kunt u het beste werken met een semifreddo.

Dit Italiaanse nagerecht is een soort bevroren mousse die zonder ijsmachine gemaakt wordt. Semifreddo betekent letterlijk ‘half koud’, en geeft dus een warmer mondgevoel dan ijs. Door de twee te combineren, zorgt u voor een extra bijzondere smaaksensatie. Bovendien biedt semifreddo extra mogelijkheden bij de afwerking van ijstaarten. Door de buitenkant van uw taart met semifreddo te bedekken, wordt het ijs binnenin geïsoleerd. Dit verandert het smeltgedrag van de ijstaart waardoor hij langer mooi blijft. Bovendien hechten alle glacés goed op een semifreddo. Dat betekent meer variatiemogelijkheden.

Van boven naar onder en andersom

Na het bepalen van een recept, kiest u de juiste taartvorm. Gaat u voor een eenvoudige ijstaart? Dan zijn de plastic ijstaartvormen van Alcas erg geschikt. In deze vormen begint u met het maken van de bodem, met daarop de verschillende ijstaart-lagen. Als dit klaar is, doet u de deksel erop. In dat geval hoeft de zijkant van de taart niet opgemaakt te worden.

Kiest u voor een luxe taart, dan kunt u aan de slag met een roestvrijstalen of siliconen ijstaartvorm. Bij deze exemplaren is het beter om andersom te werken. U begint dan met het maken van de bovenkant van de taart in de onderkant van de mal. Hoewel u bij eenvoudige ijstaarten kunt werken zonder shockvriezer, is deze bij complexe taarten essentieel. In de shockvriezer wordt de taart helemaal hard, waardoor een siliconen mal er gemakkelijk af kan worden getrokken. Dit zorgt voor een mooie strakke bovenkant en geeft meer tijd om de ijstaart af te werken zonder dat deze afsmelt tijdens het proces.

De kers op de taart

IJstaart Laan Heiloo_adv IJs 4-2021_2

Om een ijstaart er écht uit te laten springen, moet deze natuurlijk mooi gedecoreerd worden. Dit kunt u zo gek maken als uzelf wilt. Gaat u met slagroom aan de slag, let er dan op dat gewone slagroom hard wordt in de vriezer. Als alternatief kunt u een semifreddo luchtig opkloppen of gebruik maken van de Gelato Caldo van MEC3. Dat zorgt voor een goed snijdbaar en lekker resultaat.

Voor een extra luxe uitstraling kunt u gebruik maken van een glacé. De glacés en couvertures van MEC3 zijn hier voor geschikt, maar ook de Quella’s en variegato’s van MEC3 zijn hier met een kleine aanpassing perfect voor te gebruiken. Maar let op: voor glacés geldt: less is more. Met slechts een beetje glacé kunt u de ijstaart eenvoudig én stijlvol afwerken.

Extra tip:
De Quella’s van MEC3 zijn veelzijdig. Spatel ze door het ijs, maak er ganache van of gebruik ze voor het glaceren.

Verkoop gedurende het hele seizoen

Voor de verkoop van ijstaarten is een goede voorbereiding essentieel. Richting de kerst is de vraag groot en moeten er vaak veel ijstaarten tegelijkertijd geleverd worden. Maak de lagen in de mallen daarom van tevoren klaar en verpak dit goed met folie. Dan kunt u de taarten op verzoek direct afmaken. Het glaceren kunt u maximaal twee weken van tevoren doen om uitdroging te voorkomen.

Om de verkoop te stimuleren, is het belangrijk dat u laat zien wat u in huis hebt. Zet meerdere ijstaarten zichtbaar in uw vitrine. Zo is de klant sneller geneigd om er één mee te nemen én is het direct duidelijk dat u de vakman bent die iets bijzonders kan maken.

Heeft u de smaak te pakken? Laat het dan niet zitten bij de feestdagen. Als u het hele jaar door een aantal ijstaarten in de vitrine hebt staan, zullen klanten dit niet snel vergeten. Door ’s winters ijstaarten aan te bieden behoudt u het contact gedurende het laagseizoen en komen klanten sneller terug in de zomer. Verkoopt u vervolgens óók ijstaarten in de zomer? Dan zorgt u voor nog meer continuïteit en komen klanten ook volgende kerst weer terug voor een exclusieve traktatie!

Meer weten over het bereiden van ijstaarten? Laan Heiloo staat altijd klaar om u te adviseren. Ga naar laan.nl of neem contact met ons op via 072-5331425.

Altijd op de hoogte blijven?